Den HelderPolitiek

Informateur Boskeljon presenteert volgende week advies, Assorgia klaar om proces over te nemen

Advertentie:

Den Helder – Hans Boskeljon, de door Behoorlijk Bestuur aangestelde informateur, wil volgende week in een openbare bijeenkomst zijn advies voor een nieuwe Helderse coalitie bekend maken. Carlo Assorgia, fractievoorzitter van de op één na grootste partij Beter voor Den Helder, oordeelt dat er geen meerderheid is voor een coalitie met Behoorlijk Bestuur en maakt zich alvast klaar om zelf een informatietraject te starten.

Boskeljon werd een dag na de verkiezingen, op 17 maart, door Behoorlijk Bestuur aangewezen als informateur. Inmiddels heeft hij alle partijen gesproken. “Op dit moment ben ik mijn advies aan het afronden. Om die reden heb ik vandaag mijn opdrachtgever, de fractieleider van de grootste partij, mevrouw Hamerslag, verzocht om in het kader van transparantie volgende week een informele openbare bijeenkomst te organiseren, waarin ik mijn advies kan presenteren en toelichten.” Tot dusver is er eigenlijk geen informatie uit het proces naar buiten gekomen. Daarmee zou het officiële moment ergens begin volgende week een eerste inkijk bieden in wie de komende vier jaar de stad mag gaan besturen.

Geen meerderheid met Behoorlijk Bestuur
Carlo Assorgia, partijleider van Beter voor Den Helder, wacht het officiële advies van de informateur niet af en oordeelt op basis van de gevoerde gesprekken dat Behoorlijk Bestuur geen meerderheid weet te vinden: “Hans Boskeljon heeft aan ons geen meerderheid kunnen presenteren waarin Behoorlijk Bestuur deelneemt. De fractievoorzitters zullen daarom besluiten dat hij niet geslaagd is in zijn opdracht. Dan zal ik als grootste partij de verantwoording nemen om een succesvolle informatie te starten.” Assorgia heeft er in zijn campagne en na de verkiezingen geen doekjes om gewonden dat hij graag nog vier jaar doorgaat met de huidige coalitie. “De coalitie heeft de meerderheid behouden”, concludeert hij.

Zo staat de Seniorenpartij er ook in. Fractievoorzitter Nancy List gaf ondanks de winst van Behoorlijk Bestuur na de verkiezingen aan geen mogelijkheden te zien om samen te werken met de partij. Ook nu geeft zij aan dezelfde lijn als Assorgia te volgen. Andere coalitiepartners waren minder uitgesproken. De VVD gaf wel heel nadrukkelijk aan te willen streven naar bestuurlijke rust en stabiliteit. Een continuering van de huidige coalitie ligt dan in de lijn der verwachtingen, wanneer de zetelverdeling het toelaat. Het CDA van fractievoorzitter Harmen Krul wil nog niet vooruitlopen op het advies van Boskeljon: “Wij zullen eerst het advies afwachten en dit dan bespreken in de openbaarheid, dat is wel zo netjes. Vervolgens kunnen we samen kijken hoe we verder moeten.”

Voorbarige conclusies
Sylvia Hamerslag van Behoorlijk Bestuur geeft aan verbaasd te zijn over de uitspraak van Assorgia. Volgens haar is de bijeenkomst die zij samen met de informateur volgende week wil organiseren juist de plek om het advies te bespreken: “Laten we het proces eerst fatsoenlijk doorlopen. Ik weet namelijk niet op basis van welke inzichten de heer Assorgia deze conclusies trekt. Daarom willen we juist een transparante en openbare bijeenkomst organiseren. Daar is er de ruimte om het advies van de informateur aan te horen en te duiden. Het is een voorbarige constatering om nu te zeggen dat er geen meerderheid mogelijk is.” Hamerslag geeft daarnaast aan juist positief gestemd te zijn naar aanleiding van de gesprekken, omdat zij op de inhoud met veel partijen gelijkenissen vond.

Informateur Hans Boskeljon onthoudt zich van commentaar en wacht de bijeenkomst volgende week af. Naar verwachting vindt deze plaats op dinsdagavond in de Stadshal van Theater de Kampanje.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

21 reacties

 1. Wanneer niemand met je wilt samenwerken dan moet je eerst eens in de spiegel kijken.Helaas is Behoorlijk Bestuur en de fractievoorzitter in het bijzonder niet bedeelt met ” zelfreflectie “.

  1. Wel een heel kortzichtige reactie toch,kan het misschien zo zijn dat huidige coalitie partijen het wel prettig vonden de afgelopen 4jaar om de burgers buiten te sluiten en “erbij te horen” ?!En over zelf reflectie gesproken moet de “coalitie”niet eens na gaan denken over wat bv het stadhuis vandaag de dag meer gaat kosten dan het geraamde budget nl vele miljoenen waardoor de aangedragen argumenten nu in een ander daglicht komen te staan

 2. asociaal, waarom gaan we eigenlijk kiezen als de asocialen toch gewoon doorgaan, wat een klotegemeente toch, weer 4 jaar opgezadeld met oplichters, waardeloze wethouders en nepraadsleden die er alleen voor eigengewin zitten……

  1. Had u dan de gedachte dat het allemaal anders zou worden ?

 3. ik heb voor de laatste keer gestemd, en pizza’s laat ik door Domino’s bezorgen. De Helderse politiek, daar ben ik klaar mee. Alle mooie woorden en beloften ten spijt, ze gaan op de oude voet verder. Het stadhuis wordt een financieel blok aan het been van de belastingbetaler. Daar kunnen we dan op de fiets naar toe alleen om te kijken, want voor meer hebben we geen geld. Misschien dat we er overdag binnen warm kunnen zitten omdat de kachel thuis niet meer kan branden omdat de gasprijs veel en veel te hoog is?

 4. @Jantje123: Dat u geen geld meer heeft en slechts de beschikking over een fiets , en de energie rekening niet meer kan betalen is niet de schuld noch veroorzaakt door de Helderse politiek.

  1. Gelukkig kan ik op het moment al m’n rekeningen nog betalen en m’n auto rijden. Maar voor hoe lang is de vraag. Ik denk dat u het hele plaatje een beetje onderschat. Het gemeentehuis op Willemsoord wordt veel en veel duurder dan begroot. Maar de aannemer moet betaald worden, dus dat geld moet ergens vandaan komen. En of dat geld nu uit lokale belastingen, een garantiefonds of wat dan ook komt, de uiteindelijke rekening komt bij de belastingbetaler, ergo de werkende waartoe ik behoor. Tel daar bij op dat onze regering steeds dieper in het rood komt te staan door, onder andere, (corona)steun, asielzoekers, vluchtelingen, etc. zal onze minister van financiën (Kaag/D66) de mensen die werken en nog wel iets te besteden hebben, nog zwaarder gaan belasten. Ik wil niet doemdenken, maar we gaan een rare armoedige tijd tegemoet.

   1. spijker op z’n kop, de werkende Nederlanders gaan slechte tijden tegemoet mede door het jarenlange lieve ge-pamper van Pinoccio en z’n kornuiten, ze hadden veel harder moeten optreden, zachte heelmeesters en stinkende wonden…. nu is het te laat, we zijn verloren, landelijk is alles verloren maar dat druppelt door lokaal, de vis begint te stinken bij de kop nietwaar

   2. Punt is dat ze nou eenmaal druk bezig zijn met die panden voor het beoogde stadhuis.Wanneer de “Kuijkens” de boel torpederen gaat het nog veel meer kosten.En blijven we zitten met twee half gesloopte panden.Wat denk je dat die aannemers dan gaan claimen ? Daarom gaat de Helderse “Henk Engel ” misschien wel zijn gelijk halen bij de rechter maar de bouw niet tegenhouden.Dus links om of rechts om : het kost de burger altijd geld bovenop het geld wat we al kwijt zijn aan het jaren lange gesteggel over het stadhuis.En daarom mogen ze het van mij afbouwen dan is de discussie ten einde.En de puinhoop in de Helderse politiek ? tja dat is gewoon een afspiegeling van het Haagse.

 5. De partij die fors verloren heeft, Beter voor Den Helder, van 6 naar 3.6 zetels, de coalitie samen zes zetels verlies (VVD en CDA stonden nog nooit zo laag), heeft als vanouds weer een grote mond. Zeer schaamteloos, want de voorkeur van de kiezer opnieuw negerend, en de portemonnee van de Pizzeria op Willemsoord opnieuw spekkend. Dhr Assorgia stond niet klaar om netjes de LOS, de pers en de informateur te woord te staan na de verkiezingen, maar denkt de stad te regeren vanuit zijn buitenverblijf op Curacao. En denkt weer vier jaar meineed te kunnen plegen, door een bedrijf te hebben binnen een gemeentelijk bedrijf. Een niet integere politicus die alleen maar moet wegwezen, en veel kapot maakt. De Helderse politiek is ernstig ziek, mede door wegkijkende Burgemeesters, en Raadsleden die deze corruptie accepteren, tot nu toe. In de bodemprocedure bij de Raad van State zullen we deze zaken alle aan de orde stellen. Natuurlijk ook dat er onwettig wordt gebouwd, zonder toestemming van de Raad.

  1. Ach Henk , de frustratie druipt elke keer van mijn scherm wanneer ik uw berichten lees.” de stad regeren vanuit zijn buitenverblijf op Curaçao” U overtrekt de zaken wanneer het u uitkomt en zo staat bovenstaand vol met aannames en hersen spinsels.Dat u kritiek heeft is prima maar u begint steeds meer op W Engel te lijken met uw uitspraken.

    1. Dat vroeg je laatst ook al ,Piet is het geweten van de rest van de Helderse inwoners die een beetje moe worden van Henk.

 6. Mij benieuwen of deze schaamteloze en arrogante pizzaboer, die niets heeft met het democratisch proces heeft, er opnieuw in slaagt om o.a. VVD en CDA, met zijn partij verliezers, van de verkiezingen weer weet mee te krijgen in zijn coalitie. Wat gek toch dat deze landelijke partijen steeds meer terrein verliezen en zich associëren met deze politieke flapdrol. Al met al bevindt de democratie zich met dit soort partijen en lieden in een duikvlucht richting de afgrond. Het huis van Thorbecke is aan een grondige revisie toe.

 7. Helderse krant vandaag 9 April

  Kees Bazen, gevallen ster van het CDA en heeft zich om die reden aangesloten bij Nancy List. Naar verluidt is er al weer hommeles in dit volstrekt overbodige partijtje. Lachwekkend in dit verband is de opmerking van deze opportunisten dat zij BB en grote winnaar van de verkiezingen niet aan een meerderheid willen helpen!
  Reden….Zij vinden de fractie van BB instabiel!
  Wat een niveau!

  1. Alles beter dan de familie Hamerslag ,heb je die kieslijst wel eens goed bekeken ?

 8. ff ” on topic” was het niet mevrouw Hamerslag die reeds voor de verkiezingen roeptoeterde dat ze ballade partijen uitsloot wanneer haar partij de grootste zou worden.Dat lijkt nu als een boemerang terug te komen.

 9. Door het hoogverraad van Beter voor Den Helder jegens haar kiezers vier jaar geleden, is het al schandelijk dat deze partij, weliswaar zwaar gehavend, wederom in de raad plaats mag nemen. De zeer met zichzelf ingenomen partijleider Asorgia noemt zijn partij de twee grootste partij. Kenmerkend voor blaaskaken. Meer op zijn plaats zou een realistische weergave zijn als de heer Asorgia zijn partij een van de kleinere partijen zou noemen en derhalve geenszins in aanmerking mag komen als samensteller van een nieuwe “regering”. Het woord is en blijft aan Behoorlijk Bestuur.

Wellicht ook interessant

Back to top button