Politiek

Raad niet volledig overtuigd van nut en noodzaak gebiedsregisseurs

Advertentie:

Anna Paulowna – Op een gure donderdagavond in november werden de raadsleden van de gemeente Hollands Kroon bijgepraat over het fenomeen gebiedsregie en daarbij direct voorgesteld aan de 4 nieuwe gebiedsregisseurs, die inmiddels 2 maanden aan het werk zijn. Vooraf waren zij niet onomstreden, omdat het de gemeente in financieel steeds lastiger wordende tijden ruim € 4 ton op jaarbasis kost.

Vanuit de organisatie geeft de gemeentesecretaris aan dat de gebiedsregisseurs naast het coördineren van probleemsituaties ook belangrijke informatie ophalen uit de samenleving. Dit schuurt wat met de natuurlijke taak van de raad, is Reginald Visser van het CDA van mening, want de volksvertegenwoordigers hebben hun eigen functionerende meldpunt voor inwoners in de vorm van het raadscafé.

Volgens de griffier en wethouder Robert Leever hoeft dit elkaar niet te bijten en kunnen deze informatiebronnen naast elkaar prima functioneren. Petra Borst (VVD) is redelijk sceptisch over het kostbare model van gebiedsregisseurs, maar wil de gemeente wel het voordeel van de twijfel geven op voorwaarde dat er over één jaar geëvalueerd wordt. Dit is toegezegd door wethouder Leever.

Voordeel van de twijfel
De presentatie van de gebiedsregisseurs kenmerkt zich vooral door de lange aanloop van voorbereidingstijd waarin zij daadwerkelijk effectief gaan worden na kennismaking, inventarisatie, invlechten in de organisatie, het maken van een plan van aanpak, prioritering en nog meer van dit soort tijdrovende onderdelen. Je mag van een ambtenaar die ruim € 6000,- bruto per maand kost toch verwachten dat hij direct aan de bak kan en effectief is? Een deel van de raad is ook aan het einde nog niet geheel overtuigd, maar geeft het college en de gebiedsregisseurs het voordeel van de twijfel.

Toon meer

Hans Boskeljon

Hans Boskeljon is sinds mei 2023 politiek verslaggever voor Regio Noordkop. Hij richt zich uitsluitend op de politiek binnen de gemeente Hollands Kroon. In het verleden was hij onder meer werkzaam bij NRG en als wethouder in de gemeente Den Helder. Hans is bereikbaar via hans@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button