
Den Helder – De raadscommissie bestuur en middelen van de gemeente Den Helder sprak maandagavond unanieme steun uit voor Den Helder Airport. Vrijwel alle fracties benadrukten dat het college zich volledig in moet zetten om ervoor te zorgen dat de luchthaven overeind blijft. Wethouder Fotigui Camara erkende de urgentie en zei dat hij er alles aan doet om te voorkomen dat Den Helder Airport moet sluiten. De raadscommissie toonde zich positief over de inzet van Camara.
Den Helder Airport is een civiel-militair vliegveld dat operaties van de Koninklijke Marine, Kustwacht, Frontex en de offshore-sector op de Noordzee ondersteunt. Door veranderingen in de energiesector en stijgende kosten voor het medegebruik van Defensie-terrein Maritiem Vliegkamp De Kooy, staat de luchthaven echter onder druk. Om het hoofd boven water te houden, werkt DHA aan het creëren van nieuwe business en het krijgen van de status ‘nationaal belang’ vanuit het Rijk. Business development manager Nick Waterdrinker vertelde Regio Noordkop eerder over de noodzaak van deze status. Het uitblijven ervan betekent volgens hem het einde van de luchthaven.
De gemeente speelt hier als aandeelhouder een belangrijke rol bij. Het college wilde daarom maandagavond van de raadscommissie horen hoe zij de toekomst van DHA zien en welke ontwikkelingen worden ondersteund. Het antwoord werd al snel duidelijk: Den Helder Airport moet overeind blijven en alle ontwikkelingen die daar aan bijdragen worden toegejuicht. GroenLinks en het CDA wilden wel nog even weten of de nieuwe activiteiten in ontwikkeling, zoals drones en elektrisch vliegen, extra geluidsoverlast veroorzaken, maar dat was volgens het college niet het geval. De fracties waren het er over eens dat de DHA de “levensader” van de gemeente is en dat het wegvallen van de luchthaven desastreuze gevolgen zou hebben voor de economische positie van Den Helder.
Lobby
Ook benadrukten de meeste fracties dat de status van nationaal belang cruciaal is voor de luchthaven. Daar is een sterke lobby voor nodig. Leo van Esdonk (Fractie Pastoor) vroeg zich dan ook af wat het college inmiddels in Den Haag heeft gedaan en/of bereikt op dit gebied. Van Esdonk vertelde dat zijn fractie al leden van de landelijke BBB en het CDA heeft benaderd met een noodkreet voor Den Helder Airport. Ook commissieleden van de PVV en GroenLinks gaven aan dat zij naar hun partij genoten in Den Haag zijn gestapt. Stefan Milatz zei dit namens D66 ook te gaan doen.
In reactie op de vraag van commissielid Van Esdonk zei wethouder Camara regelmatig overleg te hebben in Den Haag en ook goed contact te hebben met Defensie. Daarnaast werkt de gemeente in de lobby voor Den Helder Airport nauw samen met de provincie Noord-Holland. “De twee gedeputeerden die ons ondersteunen bij de lobby zijn Esther Rommel en Jeroen Olthof. Dat is heel fijn. Het is niet eenvoudig, want er zijn zeven verschillende ministeries bij betrokken, maar we zijn hard bezig met het binnenhalen van de stempel van nationaal belang”, aldus Camara. Naast de lobby is het college samen met DHA hard bezig met het aantrekken van extra activiteiten van nationaal belang op de luchthaven, zodat die status makkelijker te verkrijgen is, zo vertelde de wethouder.
Drie eenheid in het kwadraat
Wethouder Camara was vooral blij met de unanieme steun vanuit de raadscommissie en benadrukte als college op dezelfde lijn te zitten. Hij omschrijft het belang van Den Helder Airport voor Den Helder als de ‘drie eenheid in het kwadraat’. Wat de wethouder daarmee bedoelt is als volgt: Den Helder heeft een luchthaven, zeehaven en kennishaven (drie eenheid) in het kwadraat, namelijk civiel en militair. “De afgelopen tijd is daar een enorme symbiose in ontstaan. Als het goed gaat met één van die actoren, gaat het ook beter met de rest. Als het slecht gaat met de één, is dat ook slecht voor de anderen”, zo verklaarde Camara maandagavond.