Den HelderSport

Basketbal is niet hetzelfde zonder publiek

Den Helder – De basketbalclubs hebben onlangs besloten dat het nieuwe seizoen pas van start gaat zodra het toegestaan is publiek aanwezig te hebben bij wedstrijden. Tijdens de ledenvergadering zijn de clubs hier unaniem mee akkoord gegaan.

Spelen zonder toeschouwers past niet bij het basketbal. Clubs spelen voor het publiek. Wedstrijden in de eredivisie basketbal zijn een ontmoetingsplaats voor bedrijven en worden ervaren als een uitje voor het hele gezin. Bezoekers worden naast het basketbal vermaakt met entertainment, muziek en dans. De interactie van de ploegen op het veld met het publiek tijdens wedstrijden is een essentieel onderdeel van het topbasketbal.

Wanneer de start van het nieuwe seizoen kan worden gepland is nog afhankelijk van het overheidsbeleid inzake coronamaatregelen. Samen met de Nederlandse Basketbal Bond en NOC*NSF wordt gelobbyd om zo snel mogelijk een goede start te kunnen maken van de competitie met publiek. De DBL heeft diverse scenario’s voorbereid voor een start in het 4e kwartaal van 2020. Afhankelijk van de uiteindelijke startdatum kan het zijn dat de competitie inclusief de play-offs doorloopt tot medio juli 2021.

Leaguepass
Bij elk scenario blijft de overtuiging van de DBL dat spelen zonder publiek geen optie is. Als blijkt dat bij wedstrijden slechts een deel van het gebruikelijke toeschouwersaantal mag worden toegelaten, hetgeen praktisch nog een hele uitdaging vormt, overweegt de DBL een zogenaamde leaguepass uit te brengen. Deze geeft toegang tot een online platform waar alle wedstrijden live door fans kunnen worden bekeken. Professioneel geproduceerd door partners van de DBL.

De DBL wil de coronacrisis benutten om het voor potentiële nieuwe toetreders aantrekkelijker en makkelijker te maken in te stappen. De toelatingseisen worden tijdelijk versoepeld en aangepast aan de nieuwe realiteit. Ramses Braakman, voorzitter DBL: “Dit is juist het ideale moment voor potentiële toetreders om in te groeien in de DBL. Door de nieuwe werkelijkheid die de crisis afdwingt ontstaan namelijk ook kansen om de DBL in aantal clubs te laten groeien en zo nog meer ruimte te geven aan Nederlands talent.”

Inschrijftermijn
Gezien de onzekerheid over het aanvangsmoment van het seizoen 20-21 hebben de DBL-clubs besloten de inschrijftermijn te verplaatsen naar 1 september. Dit biedt potentiële nieuwe toetreders de ruimte om hun begroting de komende maanden rond te krijgen. Ook voor Apollo Amsterdam, dat zich niet voor het nieuwe seizoen heeft ingeschreven, blijft daarmee de weg open om zich alsnog in te schrijven.

Bron: Dutch Basketballleague

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button