Den HelderHollands KroonNoord-HollandSchagenTexel

Publiek helpt Regionaal Archief met coronacollectie

Advertentie:

Noord-Holland – Het Regionaal Archief in Alkmaar verzamelt materiaal dat de impact van de coronacrisis op de regio toont. Het archief bewaart daarmee het tijdsbeeld van deze ingrijpende periode voor toekomstige generaties. Een oproep aan het publiek leverde al veel bijzondere, herkenbare en hartverwarmende inzendingen op. Een deel is intussen opgenomen in de beeldbank van het Regionaal Archief. En het archief is nog steeds op zoek!

Een paar weken geleden vroeg het Regionaal Archief inwoners van de regio om hulp bij het verzamelen van allerlei soorten materiaal dat laat zien wat er tekenend is voor deze tijd. Tientallen mensen stuurden daarna foto’s, films en een enkel geschreven stuk naar het archief. De ingezonden foto’s tonen goed het effect van social distancing op het dagelijks leven: lege straten, afzetlinten, doorgeefgaten en waarschuwingsborden. Maar de inzendingen maken ook duidelijk dat het leven doorgaat en dat mensen misschien juist meer naar elkaar omkijken: toch even zwaaien bij een woonvoorziening voor ouderen, een praatje op afstand en aanmoedigingen voor de mensen met ‘vitale beroepen’.

Het Regionaal Archief verzoekt mensen uit de regio, van Texel tot en met Castricum, nog steeds materiaal in te sturen dat een indruk geeft van de coronacrisis. Dat kan via regionaalarchief.nl/corona. Het gaat daarbij niet alleen om foto’s en filmpjes, maar ook om bijvoorbeeld briefjes, blogs of dagboeken, posters, tekeningen, of zelfs muziek.

Driedimensionale voorwerpen – zoals waarschuwingsborden of shirts met een hart voor de zorg – worden verzameld door Stedelijk Museum Alkmaar. Het museum vraagt mensen objecten aan te dragen die een verhaal vertellen over Alkmaar in coronatijd.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button