Aan de wandel in de Noordkop

Aan de wandel in de Noordkop: Hippolytushoef: de Kliffenroute

Advertentie:

Een vergadering op een middag in Hippolytushoef brengt het goede idee om voor het zitwerk even de benen te strekken. Flink strekken, want de Kliffenroute van het wandelnetwerk is maar liefst 9,2 kilometer. Er staat wel wat wind, maar de zon schijnt uitbundig, dus prima voor een frisse neus.

De route start in het kleine gezellige centrum van het dorp. In de geschiedenisboeken werd het dorp in de 14e eeuw al genoemd onder de naam Ypolshof, het bestaat dus al lang. De paaltjes volgend gaat de route, langs geitjes aan de rand, al snel het dorp uit. Een creatieve muurschildering van Bianca siert de wandel- en fietstunnel onder de N99 door en dan staan manlief en ik in het groen. Een kaarsrechte weg met bomen en uitzicht op weilanden brengt ons naar het Kooibos.

Ontdek je plekje
De corona-epidemie bracht het wandelen buiten de stad en een soort ‘ontdek je plekje’! Vorige week moest ik bekennen dat de Poldertuin nieuw was voor mij en dat geldt ook voor het Kooibos. Een fijn klein bos rondom de vroegere eendenkooi. In het midden een idyllische plas water, waar bankjes staan. Uitzicht op een eend met vijf pulletjes, als ik een eend was zou ik hier ook willen wonen!

Na het bos vervolgt de route naar het Amstelmeerkanaal, waar onder het bord fietspad een bijzonder verkeersbord waarschuwt voor schapen. Ogen open en niet te hard fietsen dus! De wandelaar wordt geacht op de dijk te lopen, deze is echter schapenvrij! Het uitzicht op het polderlandschap is prachtig en we spotten zelfs af en toe een roofvogel.

Bij Westerklief, slechts een paar huizen, hebben de bruin bonte koeien een verzetje als wij passeren. Een deel van de kudde komt naar het hek om ons te bekijken en vice versa loeren wij terug en maak ik een foto. Hier is handel aan huis, verse tomaatjes en tomatenpasta. Als je gepast geld hebt, kun je dat in de ‘tafelgleuf’ doneren, hoe innovatief is de variatie op het geldkistje waarvan je soms leest dat het bij verkoop aan huis wordt weggenomen. Wij zijn echter nog niet uitgewandeld, dus de tomaten laten we voor de andere klanten. Het dorp met de kleurrijke tuinen door en dan weer via een tunnel naar de andere kant van de N99.

Weidevogelbeheer
Hier gaat de route een flink stuk over het fietspad langs de weg, de stoep komt pas verderop; dus oppassen met het autoverkeer. We lopen Hippo in en uit richting de Waddenzee. In de gemeente Hollandse Kroon doet men actief aan weidevogelbeheer; op andere wandelingen kwamen we de borden al tegen en hier staat ook een bord met uitleg. Voor het behoud van de vogels, een zeer goede zaak, chapeau.

Over vogels gesproken, het voedselrijke Waddengebied is een Walhalla voor vogels. Zowel om te overwinteren of als tussenstop op weg naar het hoge noorden of Zuid Europa en Afrika. De route komt ook langs Normerven, een hoogwater rustplaats voor de vele vogels zoals lepelaars, grutto’s, kluten en strandlopers. Op de dijk is een kijkscherm geplaatst, een verrekijker is een aanbeveling.

Hier kun je niet langs de Waddenzeekant lopen, dat kan verderop (andere wandelingen) wel, maar inmiddels nadert de Kliffenroute het eindpunt. Tussen dijk en dorp de nodige schapen, die uiteraard van lammetjes zijn voorzien. De oude kerk in het centrum van Hippo is het eindpunt van deze gevarieerd wandeling, die voor herhaling vatbaar is.

https://www.wandelnetwerknoordholland.nl/startpunten/route/kliffenroute-oranje/47454/

Toon meer

Jo Aggenbach

Jo is vrijwilliger verslaggever van Regio Noordkop. Ze schrijft verhalen voor de rubriek "Aan de wandel in de Noordkop", valt in als filmrecensent en schrijft nu en dan verhalen over leuke evenementen en activiteiten in de Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button