Cultuur/NatuurTexel

Vogelliefhebbers zamelen ruim 14.000 euro in voor kwetsbare kustbroedvogels

Advertentie:

Texel – Deelnemers aan de vogelrace Texel Big Day en de vogelexcursies van het Wadden Vogelfestival brachten dit weekeinde 14.184 euro bijeen voor de bescherming van broedvogels, zoals Bontbekplevier en Kluut. De initiatiefnemers Nationaal Park Duinen van Texel en het Vogelinformatiecentrum Texel vragen met het jaarlijkse vogelweekend zowel aandacht voor het genieten van de vele vogels op Texel als voor de bescherming van kwetsbare natuur.

Na afloop van de Texel Big Day, als onderdeel van het Wadden Vogelfestival kreeg de Stichting Texel Vogeleiland een prachtige cheque met het bedrag van 14.184 euro overhandigd van het bestuur van het Nationaal Park. De broedvogels van onze kusten staan enorm onder druk. Door de toenemende recreatiedruk worden de rustige delen van onze stranden steeds drukker waardoor er steeds minder ruimte is voor de broedvogels die van nature op deze rustige stranden tot broeden komen. Als we niets doen dan raken we hierdoor soorten kwijt.

Het allerbelangrijkste is goede voorlichting dat er op rustige stranden broedvogels aanwezig kunnen zijn die we nauwelijks zien. De meeste recreanten weten dat niet en juist omdat die stranden rustig zijn denken recreanten dat de hond daar even probleemloos los kan lopen. Dit is voor de broedvogels daar een groot probleem. Dus voorlichting daarover is één van de speerpunten die de Stichting Texel Vogeleiland, samen met het project “het Groene Strand”, wil ondersteunen. Daarnaast stelt de Stichting Texel Vogeleiland jaarlijks een bedrag beschikbaar voor het onderhoud en vervangen van schelpeneilanden langs de Vogelboulevard op Texel.

foto: Marc Guyt
Texel Big Day
Zaterdag 7 mei was Texel het toneel van de spannende vogelrace Texel Big Day: zeven teams zochten 24 uur lang naar zoveel mogelijk verschillende vogelsoorten. Van tevoren was sponsorgeld verzameld voor de kustbroeders. Team De Tureluurs haalde het meeste geld op, maar liefst 3.551 euro. Het team Ecoresult won door in 24 uur 137 verschillende vogelsoorten te zien of te horen.

Vermeldenswaardig is dat de tweede plaats werd gewonnen door een jeugdteam van drie vrienden van 13, 14 en 14 jaar. Tije de Jong, Ezra IJzelenberg en Joas van der Velden fietsten meer dan 150 km en zagen maar liefst 133 vogelsoorten. Samen zagen de teams maar liefst 155 vogelsoorten en daarmee werd wederom benadrukt hoe vogelrijk Texel wel niet is.

Hoogtepunten
De Texel Big Day was één van de vele vogelactiviteiten tijdens het Wadden Vogelfestival. Uitzichtpunten aan de rand van vogelrijke natuurgebieden waren zo ingericht dat bezoekers met telescopen en hulp van vrijwilligers bijzondere vogels konden bekijken zonder deze te verstoren. Elk uur gingen vogelexcursies van start met ervaren vogelgidsen. Tijdens het weekend werden ook verschillende bijzondere vogelsoorten zoals de Middelste Jager, Aziatische Roodborsttapuit en de Zwarte Zeekoet gezien.

Marc Plomp van Vogelinformatiecentrum Texel: “Dit zevende Wadden Vogelfestival was weer een groot succes. Geweldig om het gehele weekend zoveel mensen te zien genieten van de vele vogels die Texel rijk is. Het is zo mooi dat we hier op Texel in en buiten het Nationaal Park veel natuur hebben waarvan we kunnen genieten. Volgend jaar 6 en 7 mei staat al in de agenda!”

Jan van de Venis, voorzitter van Nationaal Park Duinen van Texel: “Het plezier van het vogels kijken in de mooie natuur. Dat is waar het Wadden Vogelfestival om draait. Samen met onze partners, vrijwillige vogelwachters en ervaren natuurgidsen zorgden we ervoor dat bezoekers konden genieten van de vele vogels, met respect voor de kwetsbare natuur. En door de kustbroedvogels als goed doel te kiezen, droegen bezoekers concreet bij aan vogelbescherming op Texel, en aan de vaste wal, hoe mooi is dat”.

Meer informatie op: www.waddenvogelfestival.nl.

Toon meer

Ronald Boutkan

Bovenstaand bericht is geplaatst door Ronald Boutkan, algemeen directeur van Regio Noordkop. Ronald woont in Den Helder en is bereikbaar via ronald@regionoordkop.nl of telefonisch via 0643436070.

Wellicht ook interessant

Back to top button