Cultuur/NatuurDen Helder

Stekkenmarkt en wereldkoor Flamboyant volkstuin Texelstroom

Advertentie:

Den Helder – De amateurtuindersvereniging Texelstroom organiseert op zaterdag 20 mei een stekkenmarkt met muzikale omlijsting. Liefhebbers met groene vingers kunnen ter plekke diverse bloemstekken en groenteplantjes kopen, tegen zeer redelijke prijzen. Ook is het praathuis geopend voor een kop koffie of een ander drankje. Tussen de middag treedt het internationale koor Flamboyant dat bestaat uit leden met verschillende nationaliteiten.

Mensen die interesse hebben deel te nemen aan deze Stekkenmarkt kunnen ook een mail sturen naar
atv.texelstroom@gmail.com of bellen naar 06-51120940

Opgeven kan tot 13 mei aanstaande.

Toon meer

Richard de Graaf

Richard is werkzaam bij Regio Noordkop als weekendredacteur. Hij is bereikbaar via richard@regionoordkop.nl Nieuws voor de omroep? Stuur het naar nieuws@regionoordkop.nl

1 reactie

  1. Het moet ergens midden jaren 60 geweest zijn dat ik in dit complex een volkstuintje bemachtigen kon. Sindsdien heeft de groentetuin me nooit meer ´verlaten´ en ik sta er zelf soms verbaasd van hoe bevredigend het eerst bereiken en daarna verzorgen en bijhouden van een goede teelgrond wel niet kan zijn. Tegenwoordig, na enkele malen van tuinplek te zijn gewisseld heb ik mijn grond weer (meer dan) op orde. Wanneer ik er nu met mijn vingers doorheen ga ruik ik ´het bos´. Zoals ik al eens eerder schreef doe ik dat via ´bokashi´ maar ook via compost en verschillende soorten mest. Vooral de mest voer ik zo divers mogelijk aan. Door de bokashi, een vorm van kringloop die ik gewoon binnenshuis uitvoer net als dat in Japan (waar veel goeds vandaan komt op de deelname aan Hitler´s oorlog na) gebeurt, zit mijn grond nu boordevol met schimmels. Schimmels in de bodem zijn onmisbaar voor de weerstand die de grond aan je planten of bloemen ´schenkt´ maar werken ook fantastisch als buffer in droge tijden. Ik introduceerde 25 jaar geleden de bokashi op ons huidige complex en degenen die die waardevolle grondstof samen met mij gebruikten hadden vorig jaar een overduidelijk groenere tuin tijdens de droogte die ons afgelopen jaar overviel. Dat laatste was zelfs via de satelliet zichtbaar. Op de Texelstroomlaan werd ik ´besmet´ met het tuindersvirus door een oude man die op aanraden van zijn arts was gaan tuinieren, dat soort adviezen gaven artsen in die tijd wel eens, en hij leerde mij de eerste kneepjes van ´het vak´ en de smaak van een verse aardbei kennen. De meest tuinklusjes kun je uiteindelijk echt het best zelf op eigen wijze gaan uitproberen want zo ontwikkel je jezelf door en zo leer je, wanneer je ter plaatse goed oplet op de signalen om je heen, bovenal met de natuurlijke omstandigheden mee te gaan en vooral niet ertegenin. Monocultuur is daarom echt ´uit den boze´, daarvoor word je in je eigen tuin meteen gestraft via allerlei ziekteproblematieken, dat is echt regel 1 vanaf de eerste dag dat je als mens met grond gaat werken. Het valt dan na het opdoen van een mensenleven aan ´grondkennis´ niet mee om tussen de bollenvelden door te fietsen, kan ik u zeggen. Het kwartje valt bij de meeste mensen op vrijwel elk terrein pas laat, meestal pas wanneer het tij nauwelijks nog te keren is. Bollenteelt is geen ´veredeling´ maar mishandeling van het bodemleven. Het klinkt hard want er wordt door mensen geld mee verdiend en het is ook, voor sommige mensen, nog steeds prachtig om naar te kijken, echter, in een mooie blauwe lucht in mei zie je de CO2 ook niet. Er is dus verbeelding, aandacht en de wil om het anders te gaan doen voor nodig. En dat is niet onze sterkste kant.

Wellicht ook interessant

Back to top button