Hollands KroonPolitiek

CDA Hollands Kroon: Verleid mensen om samen te gaan wonen

Advertentie:

Hollands Kroon – Jan-Willem van der Klugt, fractievoorzitter van CDA Hollands Kroon, wil dat er creatiever wordt gekeken naar het oplossen van de krapte op de woningmarkt. Een idee waar hij graag mee zou experimenteren is het verleiden van mensen om samen te gaan wonen. Door toenemende gezinsverdunning komt het steeds vaker voor dat mensen alleen in een huis wonen waar misschien wel twee, drie, vier of vijf mensen in kunnen.

Van der Klugt poneerde zijn idee tijdens het radioprogramma ‘De week op zondag’ bij Regio Noordkop. Daar vertelde hij dat hij het recentelijk in een bijeenkomst met de gemeenteraad ook al had geopperd: “Dat zorgde wel voor enige hilariteit. ‘Ga je dan een datingsservice beginnen?’ Zo was de vraag meteen. Dat gaan we niet, maar er wonen veel mensen alleen in een woning waar ze ook met meer mensen kunnen wonen.” Het zou goed zijn om die mensen te bewegen richting een gezamenlijk huis: “Er hoeft niet meteen een liefdesrelatie te komen, het kan ook gewoon als huisgenoten.”

Volgens Van der Klugt is het belangrijk dat er in Hollands Kroon vaart wordt gemaakt met het woningdossier. De ambities uit het coalitieakkoord dreigen tot stilstand te komen, zo constateert oppositiepartij CDA: “Dat is niet alleen de schuld van het college, maar bij veranderende omstandigheden moet je snel kunnen schakelen. We moeten creatiever zijn dan alleen ‘bouwen, bouwen, bouwen’.” De groeiende vraag naar woningen wordt volgens de christendemocraten veroorzaakt door gezinsverdunning: Het aantal eenpersoonshuishoudens is de laatste jaren enorm gegroeid en de gemiddelde gezinsgrootte is daarmee sterk afgenomen.

Fiscale regelingen
Een van de manieren waarop het samenwonen gestimuleerd kan worden is door het wegnemen van fiscale hobbels. Op dit moment heeft de gezinssituatie veel invloed op uitkeringen, toeslagen en andere regelgeving: “Die regels hebben we zelf gemaakt dus die kunnen we ook aanpassen”, aldus Van der Klugt. De CDA voorman noemde als voorbeeld een experiment in buurgemeente Schagen. Inwoners mogen daar samen gaan wonen met behoud van hun uitkering. Een alternatief voor het stimuleren van samenwonen is het toestaan van woningsplitsing. Het college van de gemeente Hollands Kroon stelde recentelijk nieuwe regels vast waarmee dat onder voorwaarden is toegestaan.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button