Den HelderPolitiek

Geen stoelen bij 4 mei herdenking, Behoorlijk Bestuur bevraagt college

Den Helder – Bij de door de marine georganiseerde herdenking bij het monument ‘Voor hen die vielen’ afgelopen 4 mei stonden er, anders dan voorgaande jaren, geen stoelen opgesteld op het veld. De fractie van Behoorlijk Bestuur heeft het college gevraagd waarom, aangezien veel bezoekers ouderen zijn voor wie het moeilijk is om lang te staan.

De herdenking, ter nagedachtenis aan de Nederlandse slachtoffers van oorlogssituaties en vredesoperaties, vond op 4 mei om 11.00 plaats en was druk bezocht. Er werd onder andere gesproken door burgemeester Jan de Boer. De herdenkingsactiviteiten zijn in Den Helder als marinestad altijd een stuk uitgebreider dan op andere plekken. Na de bijeenkomst om 11.00 werden bij het monument ‘Rijkswerf 1940-1945’ op Willemsoord ook de 80 burgerslachtoffers die in Den Helder gevallen zijn herdacht. Tijdens het avondprogramma wordt herdacht op de Joodse gedenkplaats, het ‘Vliegermonument’ en bij monument ‘Den Vaderlant Getrouwe’.

Juist het eerste herdenkingsmoment, georganiseerd door de marine, trekt veel nabestaanden en veteranen van buiten de gemeentegrenzen. Behoorlijk Bestuur signaleert dat er dit jaar geen stoelen waren opgesteld op het veld voor het monument. In voorgaande jaren was dit wel het geval. Volgens fractievoorzitter Sylvia Hamerslag is het voor ouderen zeer wenselijk dat er wel stoelen staan. Het ontbreken hiervan is geen goed visitekaartje voor de stad, zo zegt Hamerslag: “Dit kan resulteren in mindere opkomst bij opvolgende jaren. Het is bekend dat u als college juist voor inclusie staat, bent u het met ons eens dat in deze voorop staat dat iedereen mee kan doen?”

Ereveld
Ten slotte viel het Behoorlijk Bestuur op dat er bij het ereveld voor burgerslachtoffers van bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog op de algemene begraafplaats bij het Springer plantsoen door de gemeente geen bloemen zijn gelegd. De partij wil weten waarom en geeft aan van mening te zijn dat deze herdenkingsplek zeker mee genomen zou moeten worden bij de volgende ceremonies.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button