Den HelderPolitiek

Stadspartij noemt tegenprestatie De Nollen “sigaar uit eigen doos”

Advertentie:

Den Helder – De Stadspartij Den Helder is niet erg onder de indruk van de tegenprestatie die het college van Stichting de Nollen wil vragen in ruil voor een nieuwe financiële bijdrage. Het museum is bereid opslagruimte voor de gemeentelijke kunstcollectie aan te bieden ter grootte van twee zeecontainers. Volgens de Stadspartij is dat een sigaar uit eigen doos. De fractie wil weten hoeveel geld er tot nu al is uitgegeven aan het kunstproject.

Volgens de Stadspartij is het kunstproject omstreden: “De één noemt het oud roest en de ander vindt het kunst, maar over smaak valt niet te twisten”, zo zei fractievoorzitter Harrie van Dongen zondagochtend tijdens het radioprogramma ‘De week op zondag’ bij Regio Noordkop. Zijn partij heeft daarnaast schriftelijke vragen ingediend. Daarin staat onder andere dat het overzicht kwijt is, nu er weer een geldvraag komt. Daarom vraagt de Stadspartij om een lijst van al het subsidiegeld dat sinds 1980 richting het project is gegaan.

De Stadspartij wil ook duidelijkheid over de totale kosten van het project, en hoeveel de gemeente heeft uitgegeven aan kunstwerken van Rudi van de Wint: Het geld groeit in Den Helder niet aan bomen, dus moet er een weloverwogen besluit genomen worden over het extra geld voor de Nollen. De door het college voorgestelde tegenprestatie, om een deel van de gemeentelijke kunstcollectie op te slaan bij het museum, neemt de Stadspartij niet serieus: “Dit is natuurlijk een sigaar uit eigen doos en het verbaast ons dan ook dat u dit als toegevoegde waarde aanmerkt”, zo schrijft de partij aan het college.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

4 reacties

  1. Ik weet maar een besluit, trek de stekker uit dit project, als ze zo graag kunst willen maken, tonen en eventueel verkopen met allerlei projecten dan gaan ze het zelf maar betalen.
    Hoort kunst niet in een geconditioneerde ruimte te worden opgeslagen i.p.v. zeecontainers?
    Als een ondernemer zichzelf niet kan bedruipen, gaat hij of zij normaal gesproken failliet, geen subsidies en waarom kunstenaars niet?
    Ik rij er regelmatig voorbij zie bijna nooit iemand daar op het terrein “genieten”

  2. En het is nog een stinksigaar ook….!
    Het ‘weloverwogen’ besluit over het beschikbaar stellen van extra geld voor de Nollen, waarop de Stadspartij aandringt, is overigens reeds genomen: het college stuurt er gewoon op aan de gewenste subsidie te verlenen, of het geld nu wel of niet aan de bomen groeit in Den Helder…. De lobby voor het kunsttotaalproject onder aanvoering van ‘Zeestad-ontwikkelaar Ferdinand Vreugdenhil is nu eenmaal sterk en bovendien zit de gemeente in zijn maag met een half afgebouwd Van de Wint-museum, dat op gespannen voet staat met de ontwikkelingen die het college in die omgeving wenst: de geplande woningbouw rond station Zuid. Kortom, de politiek kan zo veel vragen stellen als ze wil: de stellingen zijn betrokken en worden niet meer verlaten door burgemeester en wethouders: het geld komt er.
    De gebroeders Van de Wint kunnen nog jaren doorgaan met potverteren, dat staat wel vast…. Ze zijn wellicht niet tot veel in staat, maar dit hebben ze toch handig aangepakt, dat moet gezegd worden.

  3. Een referendum waarbij de stadsbewoners een bindend advies mogen uitbrengen had hier wel op zijn plaats geweest. Helaas vrees ik dat GH hier gelijk gaat krijgen en de “broertjes” nog jaren kunnen teren op gemeenschapsgeld.

  4. HJK en GH Helemaal gelijk, dat een Gemeente aan dit soort ondernemingen geld gaat uitgeven… Er zijn wel nuttiger dingen te bedenken…als je geld te veel hebt!!

Wellicht ook interessant

Back to top button