Cultuur/NatuurHollands Kroon

Hollands Kroon op weg naar nieuwe cultuurnota

Advertentie:

Wieringerwerf – Extern ambtenaar Beer Boneschansker presenteerde dinsdagavond in de Cultuurschuur namens de gemeente Hollands Kroon het plan voor een nieuwe cultuurvisie Hollands Kroon. De ideeën uit dat plan deed hij uit de doeken door een zogenaamde SWOT analyse te hanteren, waarbij naast de sterke en zwakke punten van het huidige cultuurbeleid tevens de kansen en bedreigingen in beeld gebracht werden. Daarnaast stelde Boneschansker dat Hollands Kroon echt meer geld voor cultuur moest vrijmaken. Momenteel is dat minder dan 1 procent van de begroting van 140 miljoen, dus minder dan 1,4 miljoen is er jaarlijks slechts beschikbaar voor kunst en cultuur. In zijn ogen is de tijd daar nu rijp voor, omdat er momenteel veel meer politieke en bestuurlijke aandacht voor kunst en cultuur is dan in het verleden.

Een van de speerpunten van Boneschansker is het vergroten van de nu zeer beperkte cultuureducatie op scholen. Ook constateert hij weinig publiek bij soms mooie uitvoeringen of evenementen, hetgeen hij wijt aan gebrekkige promotie en communicatie. Daarnaast zou hij graag een onafhankelijk cultuurfonds met professionals oprichten, die aanvragen beoordelen en aanvragers ook begeleiden. Ook moeten er, naast een intensievere regionale samenwerking, twee extra ambtenaren worden aangesteld op cultuur, erfgoed en toerisme.

Ook ziet Boneschansker graag meer kunst in de openbare ruimte en een versterking van het bibliotheekwerk dat hij, net als de streekomroep, als een basisvoorziening ziet. Uiteindelijk denkt Boneschansker dat het totale budget voor kunst en cultuur van 1 procent van de gemeentebegroting naar anderhalf procent zou moeten, maar het is maar zeer de vraag of zijn indrukwekkende wensenlijstje met die 700.000 euro extra wel bekostigd kan worden.

Toon meer

Hans Boskeljon

Hans Boskeljon is sinds mei 2023 politiek verslaggever voor Regio Noordkop. Hij richt zich uitsluitend op de politiek binnen de gemeente Hollands Kroon. In het verleden was hij onder meer werkzaam bij NRG en als wethouder in de gemeente Den Helder. Hans is bereikbaar via hans@regionoordkop.nl.

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wellicht ook interessant

Back to top button