Politiek

Samen Actief weigert met Beter voor Den Helder in gesprek te gaan

Advertentie:

Den Helder – Samen Actief heeft de uitnodiging van Beter voor Den Helder om in gesprek te gaan over het vormen van een nieuw bestuur afgewezen. Kees Bazen, fractievoorzitter van Samen Actief, zegt niet mee te willen gaan in de spelletjes van Beter voor Den Helder. “We wensen de partijen die bij het kruisje van Beter voor Den Helder willen tekenen veel succes”, aldus Bazen.

De gemeenteraad van Den Helder was dinsdagavond bij elkaar geroepen om te praten over de bestuurlijke situatie nadat BvDH uit de coalitie is gestapt. Tijdens deze vergadering blikte Carlo Assorgia, fractievoorzitter van Beter voor Den Helder, positief terug op de eerste informatieronde. Hij vertelde dat bijna elke fractie aan tafel is komen zitten en dat daar plezierige gesprekken uit zijn gekomen. “Slechts één partij heeft ervoor gekozen niet mee te doen. Ik zal de naam niet noemen”, aldus Assorgia.

Kees Bazen laat desgevraagd weten dat Assorgia hiermee naar zijn fractie verwees en legt uit waarom. “Samen Actief wilde niet in gesprek met Beter voor Den Helder, omdat in de eerste vragen al over een wethouderskandidaat werd gesproken. Wij willen het hebben over het coalitieakkoord en het fatsoenlijk besturen van de gemeente. Niet over wie, maar over wat. Dit is de omgekeerde wereld.” Bazen heeft het over de vragen die elke fractie ter voorbereiding van het gesprek met BvDH moest beantwoorden, wat onder meer over de beoogde wethouder(s) ging.

De bus van Beter
Ook vindt Bazen het ongepast dat Beter voor Den Helder de leiding neemt in de informatie, terwijl de fractie niet meer in de coalitie en het college zit. De overgebleven coalitiepartners hebben BvDH dat mandaat gegeven, maar Bazen is het daar overduidelijk niet mee eens. Tijdens de extra raadsvergadering dinsdagavond richtte hij zich tot Assorgia en zei: “We zitten nu allemaal in een bestuurlijke crisis die uw fractie veroorzaakt heeft.” Vandaar het standpunt van Samen Actief: “Wij stappen niet in de bus van Beter voor Den Helder.”

Assorgia zegt de keuze van Samen Actief (of ‘Samen Negatief’, zoals Assorgia de fractie van Bazen dinsdagavond noemde) niet mee te doen aan de informatie te respecteren. Daar voegt hij aan toe: “De rest van de fracties is wel aan tafel gekomen en heeft de vragen beantwoord op de manier zoals zij dat wilden. Niet iedereen heeft een wethouderskandidaat genoemd, daar is iedereen vrij in. Zo is ook iedereen vrij om over andere onderwerpen, buiten de vraagstelling, helderheid te verkrijgen.”

Toon meer

Lianne Snel

Lianne Snel studeerde politicologie en American Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Zij is sinds maart 2023 werkzaam als onderzoeks- en politiek journalist voor zowel Regio Noordkop als Noordkop Centraal. Zij is bereikbaar via lianne@regionoordkop.nl.

1 reactie

  1. De toekomst van Beter voor Den Helder hangt aan een zijden draadje als je het mij vraagt. Kijk, dat ze zelf de leiding nemen in de formatie terwijl ze net uit de coalitie zijn gestapt, toont wel een beetje de hoogmoed van de partij. Ze denken nog steeds de dienst uit te maken, terwijl ze juist op een zijspoor zijn gezet.

    Dat Samen Actief niet meegaat in wat ze ‘de spelletjes van Beter voor Den Helder’ noemen, vind ik een sterk signaal. Ze willen het hebben over hoe de gemeente bestuurd moet worden, en niet meteen over wie de wethouders moeten zijn. En dat is precies hoe het moet! Eerst het wat, dan het wie. Beter voor Den Helder lijkt te denken dat ze nog steeds in de driver’s seat zitten, maar de werkelijkheid is anders. Ze zijn buitenspel gezet en ze merken het niet eens.

    Als Beter voor Den Helder niet snel inziet dat ze niet meer de leidende partij zijn, en niet begint met luisteren naar wat de andere fracties eigenlijk willen, zie ik het somber in. Ze zullen zichzelf moeten heruitvinden en meer moeten samenwerken, anders blijven ze alleen achter. De tijd van top-down politiek bedrijven is voorbij in Den Helder, dat zou Assorgia snel moeten leren.

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wellicht ook interessant

Back to top button