Den Helder

Petitie voor eerlijker toewijzing huurwoningen

Advertentie:

Den Helder – De Helderse SP is een petitie gestart gericht aan de gemeenteraad van Den Helder. De SP is van mening dat het huidige toewijzingssysteem van Woningstichting Den Helder oneerlijk en feitelijk discriminerend is. In de petitie wordt de gemeenteraad opgeroepen om het puntensysteem van Woningstichting Den Helder te stoppen en te vervangen door een eerlijker systeem waarbij iedereen dezelfde kansen krijgt. Gelijkwaardigheid dus, in plaats van discriminatie.

In het huidige systeem van Woningstichting krijgen mensen met een betaalde baan in Den Helder extra punten (3.000), waardoor ze volgens de SP 8,2 jaar (wachttijd) voorrang krijgen op mensen zonder betaalde baan. Dan gaat het dus om gepensioneerden, mensen met een arbeidsbeperking en gehandicapten met een Wajong- of WAO/WIA-uitkering of een andere uitkering. “Woningstichting heeft eerder aangegeven dat te doen omdat ze mensen met cruciale beroepen zoals, docenten, politiemensen, verplegers etc. die hard nodig zijn in Den Helder, voorrang willen geven. Een drogreden natuurlijk, want als een medewerker in de detailhandel of horeca minimaal 20 uur per week werkt, dan krijgt hij of zij hetzelfde aantal punten. Hoezo cruciale beroepen?”

Uitkering
“Woningstichting gaat zelfs zo ver dat ze tegen mensen met een erkende arbeidsbeperking of handicap, zoals mensen met een Wajong-uitkering, zegt dat ze 20 uur in de week moeten gaan werken om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning”, zo stelt de SP. “Daarbij gaat Woningstichting dus volstrekt voorbij aan de reden waarom mensen een Wajong-uitkering krijgen (arbeidsbeperking jonggehandicapten).” De SP wijst er bovendien op dat niemand gekozen heeft voor een handicap of arbeidsbeperking. Daarnaast wijst de partij erop dat Woningstichting de mogelijkheid heeft om in individuele gevallen, zoals bijvoorbeeld bij mensen met cruciale beroepen, extra punten toe te kennen waardoor het huidige puntensysteem onnodig en overbodig is.

De SP benadrukt verder dat woningcorporaties van oudsher opgericht zijn om juist voor mensen met kleine inkomens, zoals gepensioneerden met of zonder een klein pensioen, mensen met een arbeidsbeperking, handicap of een andere uitkering huisvesting te regelen. “Naar de mening van de SP Den Helder doet Woningstichting Den Helder dat in onvoldoende mate. De SP wil dat iedereen gelijke kansen op een sociale huurwoning krijgt en zou zelfs willen zien dat mensen met een uitkering voorrang krijgen op mensen die van buiten Den Helder komen.”

Zwartboek
Begin dit jaar heeft de SP in een zwartboek dit probleem onderzocht en geïnventariseerd. Het zwartboek is aan Woningstichting, de gemeenteraad en de wethouder Wonen aangeboden. Tot op heden heeft niemand gereageerd (zelfs geen ontvangstbevestiging). “Diep triest, maar als SP berusten wij hier niet in, wij zullen niet rusten totdat dit probleem is opgelost. Dat is geen garantie, maar wel een keiharde SP-belofte dat wij ons hier sterk voor blijven maken.”

Klik hier voor de online petitie.

Toon meer

Ronald Boutkan

Bovenstaand bericht is geplaatst door Ronald Boutkan, algemeen directeur van Regio Noordkop. Ronald woont in Den Helder en is bereikbaar via ronald@regionoordkop.nl of telefonisch via 0643436070.

3 reacties

  1. Het puntensysteem van Woningstichting Den Helder is absoluut oneerlijk en discriminerend. Daarbij nog de arrogantie om niet te reageren op dit maatschappelijk probleem. Woningstichting maakt uit wat een cruciaal beroep is. Zij noemen drie beroepen die in hun ogen cruciaal zijn. Alle andere beroepen doen er niet toe en hebben derhalve geen kans op een dak boven hun hoofd.
    De SP heeft goed werk verricht om hier de aandacht op te vestigen middels een onderzoek en een petitie wat naar mijn idee wel nadrukkelijker in de publiciteit mag komen. Zodanig, dat de Woningstichting wel moet reageren en zijn oneerlijke en discriminerende werkwijze snel te veranderen.
    Ouderen kunnen niet weg uit hun te grote huis omdat er geen adequate alternatieven zijn. Woningstichting blokkeert de doorstroming! Woningstichting besteedt onevenredig veel geld en tijd en geld aan stadsvernieuwing dat geen enkele bijdrage levert aan extra woonruimte is de sociale sector. De kernactiviteit wordt al heel lang zwaar verwaarloosd.

    De zogenaamde cruciale beroepen zijn geen verantwoordelijkheid van de Woningstichting, wel zijn dat de werkgevers. Bovendien, welke mensen worden politieagent, verpleger of onderwijzer omdat zij dan vrijwel verzekerd zijn van een huurwoning?
    Daarnaast ken in nog veel voorbeelden die de SP ook al heeft benoemd. Goed gedaan 🍅🍅🍅.

    1. Geheel mee eens. Maar wat wil je met een Woningstichting-directeur die in het verleden wethouder is geweest van de plaatselijke VVD? De liberalen staan in het algemeen niet bekend om hun sociaal gevoel. Ieder voor zich, is hun devies, en al het geld naar ons. Mensen die in maatschappelijk opzicht om welke reden dan ook de boot hebben gemist moeten zichzelf maar zoveel mogelijk zien te redden. Waltmann en consorten investeren liever in projecten die de Woningstichting prestige opleveren in plaats van te doen wat ze volgens de statuten van de stichting zouden moeten doen: betaalbare huisvesting creëren voor mensen die in het sociaal opzicht wat minder hebben getroffen…..

    2. Gelukkig is de petitie ook genoemd in een artikel van het NHD.

Wellicht ook interessant

Back to top button