Cultuur/NatuurDen HelderPolitiek

Helders college wil flink investeren in herplant bomen

Adverentie

Den Helder – Het college van de gemeente Den Helder gaat de gemeenteraad vragen om budget beschikbaar te stellen voor de grootschalige herplant van bomen, dit naar aanleiding van een aangenomen motie van de Seniorenpartij. In 2021 kapte de gemeente veel bomen: 1675 iepen werden verwijderd vanwege de iepenziekte. In hetzelfde jaar werden slechts 48 bomen geplant omdat het budget volledig benut was voor de bomenkap en het bestrijden van de ziekte.

In de motie, die in maart unaniem werd aangenomen, wordt het college opgeroepen om prioriteit te geven aan de herplant van bomen. Het college doet dit graag, maar dit heeft wel financiële consequenties. Het college komt daarom met voorstellen bij de eerste tussenrapportage en de begroting. Het precieze bedrag is nog niet bekend. Indien de raad instemt, wat wel te verwachten is gezien de reacties op de motie, worden de middelen ingezet voor de nodige bodemverbetering, aanschaf van de bomen, planten van de bomen en het water geven de eerste jaren.

Het college wil naar eigen zeggen inzetten op kwaliteit: “We planten onze bomen met als doel dat zij minstens zestig jaar oud kunnen worden op de plek waar ze geplant worden. Hiervoor is het van belang dat de juiste boom op de juiste plek staat. Een kwalitatief goede en gezonde boom van een goed formaat, is meer waard dan 3 ‘bezemstelen’.” Ook is het van belang om zuinig om te gaan met bestaande bomen. Bijvoorbeeld door voorzichtig te werk te gaan bij werkzaamheden en door niet zomaar te kappen.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

1 reactie

  1. Goed plan. Snel uitvoeren. Niet te snel omkappen begrijp ik ook. Maar vervang de meidoorns in bijvoorbeeld de Jacob Beenstraat voor andere bomen die niet door die rupsenplaag vernield worden. Dit is nu al jaren zo. Wordt niets aan gedaan en de meeste bomen zijn op sterven na dood daar.

Wellicht ook interessant

Back to top button
%d