Hollands KroonKop van Noord-HollandNoord-Holland

Nog veel te winnen bij afvalscheiding: Een derde restafval bestaat uit GFT

Advertentie:

Noord-Holland Noord – Ongeveer 30 procent van het restafval dat door HVC wordt opgehaald bestaat uit afval dat eigenlijk bestemd is voor de GFT-bak, zo blijkt uit het jaarverslag van het afvalverwerkingsbedrijf. Er zijn weinig grote verschillen tussen de gemeenten, al is de hoop dat het in sommige gemeenten ingevoerde recycletarief verandering teweeg gaat brengen.

Hollands Kroon heeft sinds 1 januari een recycletarief. Inwoners betalen per keer dat hun afvalbak wordt geleegd. Het is vanaf heden dus ook financieel voordelig om afval goed te scheiden. De gemeente Noordoostpolder voerde in 2021 als eerste gemeente bij HVC het recycletarief in. De hoeveelheid restafval verminderde van 142,3 kilo per inwoner naar 102,6 kilo in 2021. Een daling van 28% per inwoner. HVC komt op korte termijn met een eerste analyse over de resultaten in Hollands Kroon.

GFT-Afval
Met goed gesorteerd GFT-afval kan compost worden gemaakt, maar ook biogas. Ook daarom is het goed om echt alleen restafval in de restafvalbak te stoppen. Andersom is het ook van belang om GFT-afval niet te vervuilen met andere zaken. De vervuiling neemt toe: In het jaar 2000 bestond nog maar één procent van het GFT-afval uit andere dingen en nu ligt dat landelijk rond de vijf procent. HVC controleert het GFT-afval dat binnenkomt en gaat in gesprek met gemeenten wanneer de kwaliteit te wensen overlaat.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

3 reacties

    1. Ja hier ook terwijl andere gemeentes gestopt zijn met scheiden omdat deze een machine hebben aangeschaft die het veel beter kan dan de mens, alles mag daar bij elkaar in de bak..
      Laten ze eerst de afvalberg die de supermarkten veroorzaken met hun in plastic verpakte groentes maar eens verbieden e.d.

  1. Ik kan me wel iets voorstellen bij wat in dit artikel wordt geschreven. Zeker de mensen met tegeltuinen zetten hier in mijn wijk zelden de groene container aan de straat. Ze hebben dan misschien geen tuinafval, maar toch zeker wel groente- en fruitafval. Dat eindigt dus tussen het restafval. Want je zult toch elke 14 dagen je groene container naar de straat moeten rollen én hem dan ook nog af en toe moeten schoonmaken. Daar word je toch wel moe van. Het is natuurlijk gewoon gemakzucht en onverschilligheid van die mensen. Het gevolg is dan misschien inderdaad lastenverzwaring. Jammer dat de goeden dan moeten lijden onder het gedrag van de slechten.

Wellicht ook interessant

Back to top button