Den HelderPolitiek

Nog weinig signalen van problemen met energierekening: “Mensen verlagen het maandbedrag”

Den Helder – De gemeente Den Helder heeft via het vroegsignaleringssysteem nog weinig signalen ontvangen van inwoners met betalingsachterstanden bij de energierekening, zo blijkt uit antwoorden van het college op vragen van de PVV over de eenmalige energietoeslag. Energieleveranciers zien steeds vaker dat klanten hun maandbedrag verlagen, waardoor zij aan het einde van het jaar met een hoge afrekening geconfronteerd zullen worden.

De eenmalige energietoeslag vanuit het Rijk wordt in Den Helder uitbetaald aan inwoners met een inkomen tot 120 procent van het sociaal minimum. In de meeste gemeenten is dat het geval, maar sommige gemeenten hebben ervoor gekozen om ruimhartiger om te gaan met de toeslag. In Rotterdam bijvoorbeeld is de grens 140 procent, maar daar moet de gemeente dan ook zelf voor betalen. Op dit moment hebben 3841 Helderse huishoudens recht op de toeslag van €800,-. Als Den Helder ook zou kiezen voor een grens van 140 procent dan hebben 5421 huishoudens recht op de toeslag, wat de gemeente ongeveer 1,3 miljoen euro zou kosten.

Geen structurele oplossing
De energietoeslag is bedoeld als compensatie voor de stijgende energiekosten. Daarnaast heeft het Rijk de energiebelasting verlaagd. Of inwoners de toeslag ook daadwerkelijk gebruiken ter compensatie van de energiekosten weet de gemeente niet: “De gemeente Den Helder monitort echter niet hoe de energietoeslag wordt ingezet en of alleen inwoners het ontvangen die al hogere energiekosten hebben. Bij de uitvoering van de regeling wordt uitgegaan dat inwoners in de nabije toekomst te maken krijgen met hogere energiekosten.”

Het college en de PVV zijn beide van mening dat de eenmalige toeslag geen structurele oplossing is voor de stijgende energiekosten. De PVV vindt dat Den Helder zich hard moet maken voor kernenergie, maar het college ziet het effect daarvan weer te ver in de toekomst pas tot zijn recht komen: “Hier gaan jaren, vaak zelfs meer dan 10 jaar, overheen voor dat het gerealiseerd is. Zorgen dat het energieverbruik op korte termijn afneemt is cruciaal in het betaalbaar houden van de energierekening. Daarom steunt de gemeente Den Helder inwoners waar mogelijk met initiatieven die bijdragen aan het verduurzamen van de woning om zo het energieverbruik structureel te verlagen.”

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button