Hollands KroonUitgaan

African Night in De Kas met King Ayisoba & Ayuune Sule

Advertentie:

Hippolytushoef – De Kas probeert elk jaar een extra speciale artiest te programmeren. Nadat vorig jaar Lindsay Clark uit de Verenigde Staten langskwam, treedt donderdag 15 juni King Ayisoba uit Ghana op in een speciale editie van “De Kas presenteert”.

Cultureel ondernemer Dina Popma is heel erg trots: “Ik vind het belangrijk om iets anders aan te bieden dan de muziek die we al kennen van de radio. Het is nodig om af en toe een ander geluid te laten horen en De Kas is daar de perfecte plek voor.” In de afgelopen twee jaar hebben zich steeds meer mensen verbonden aan De Kas en Dina’s missie blijkt geslaagd. “We gaan gewoon door, zegt Dina, want het warme publiek wat afkomt op deze concerten is erg blij met de komst zoveel verschillende soorten muziek en de sfeer in De Kas is bijzonder, daar moet je echt bij zijn!”

King Ayisoba geniet in Ghana al meer dan tien jaar bekendheid. Ayisoba wordt over de hele wereld beluisterd met zijn tranceachtige spel op de kologo (een 2-snarige luit gemaakt van kalebas en geitenhuid) en zijn rauwe politieke boodschappen.

Lee Perry
Ayisoba werd ooit “A West-African Captain Beefheart meets Bo Diddley” genoemd, maar ook een Ghanees antwoord op Fela Kuti. In zijn muziek is de verbeeldingskracht en groove van Lee Perry te horen, een artiest met wie hij in het verleden ook heeft samen gewerkt. King Ayisoba brengt ook Ayuune Sule mee op tournee. Sule bespeelt de sinyaka, een percussie-instrument uit Ghana’s Upper East.

De muziek van King Ayisoba en Ayuune Sule is uitgebracht op Arnold de Boer’s Makkum Records, de man achter ZEA en tevens zanger/gitarist van Nederlandse undergroundband The Ex. De Boer werkt al sinds 2012 samen met King Ayisoba, en zal hem ook op het podium vergezellen tijdens deze Europese tour.

Aanvang
Het optreden vindt donderdag 15 juni om 20:00 uur plaats in De Kas, gevestigd aan Belt 30 in Hippolytushoef. Tickets zijn verkrijgbaar via https://www.dinamusic.nl/event-details/de-kas-presenteertkingayisoba.

Toon meer

Odessa Langeveld

Odessa is stagiaire bij Regio Noordkop. Ze studeert aan het ROC van Amsterdam en woont in Anna Paulowna. Ze is bereikbaar via odessa@regionoordkop.nl.

2 reacties

  1. Afrikaanse muziek is zeer de moeite waard om te gaan leren kennen en voegt al snel een extra dimensie toe aan het westerse oor. 1 van de eerste beroemde artiesten op het Afrikaanse continent die de sprong naar het Europese continent maakte en de verschillen in stijl wist te overbruggen was ´Tabu Ley Seigneur Rochereau ́ uit ´de Kongo´ met zijn aanstekelijke en vrolijke soukous muziekstijl. Ik was meteen verkocht en schafte vrijwel alles met zijn naam erop aan. Eerst via LP ́s en later natuurlijk via de CD. Het was een heerlijke tijd (zonder internet) want je geduld werd toen namelijk nog op de proef gesteld wanneer je iets bestellen moest (niet alles was tenslotte hier in Nederland op voorraad) en geduld hebben of ´kunnen opbrengen´ is vanzelfsprekend een zeer wezenlijk aspect in een mensenbestaan en diezelfde lijdzaamheid maakte zo, nadat het bewuste artikel eenmaal eindelijk verkregen was, deel uit van de complete luister belevenis.
    De 2e artiest, er zijn er nog wel een aantal trouwens, die voor behoorlijk wat Europese ophef in Afrika zorgde en er zelfs zijn leven lang bleef wonen was Ginger Baker, Baker de fenomenale drummer van o.a. Cream (met Eric Clapton en Jack Bruce) en ´Blind Faith´. Die Ginger Baker ging namelijk diep terug in de vorige eeuw op tour met een muzikale halfgod in Nigeria, de muzikant en politieke activist (en in het artikel tevens vermelde) ´Fela Kuti´. Over die tour kan ik werkelijk pagina´s vol schrijven maar u kent de namen nu en dat is in deze tijd meer dan voldoende om uw weg te vinden. Geniet vooral van de verschillende prachtige opzwepende Afrikaanse muziekstijlen van deze twee bijzondere artiesten: Fela en Tabu Ley!

  2. Nederlandse muziek is zeer de moeite waard om te gaan leren kennen en voegt sl snel een dimensie toe aan de saamhorigheidsgevoel van het eigen volk

Wellicht ook interessant

Back to top button