Den HelderJeugd

Gemeenten betrekken kinderen in de strijd tegen cybercrime

Advertentie:

Den Helder – Steeds meer gemeenten betrekken kinderen in de strijd tegen cybercriminaliteit. Begin dit jaar gingen zeven gemeenten, waaronder Den Helder, onder de vlag van “Noord-Holland Samen Veilig” met serious game platform HackShield aan de slag om kinderen op te leiden tot heuse cyber agents. Sinds 2 maart losten duizenden Junior cyber agents in de game digitale problemen op zoals cyberpesten en phishing.

Deze zomer breidt het programma uit met nog eens zeventien Noord-Hollandse gemeenten. Sinds de uitbraak van de Covid-19 nam cybercrime nog meer toe en hiermee ook de noodzaak van gemeenten om inwoners beter te beschermen.

Tim Murck, één van de initiatiefnemers van HackShield: “Op school en thuis is er veel aandacht voor leren lezen en de gevaren van het verkeer, maar nauwelijks voor cyberveiligheid. Dat is gek, want we kijken meer naar een scherm dan dat we deelnemen aan het verkeer. Zeker de afgelopen maanden toen we allemaal thuis zaten vanwege het coronavirus.”

HackShield Future Cyber Heroes is een educatieve game die acht- tot en met twaalfjarigen spelenderwijs opleidt tot Junior cyber agents. In de game gaan de kinderen op avontuur met de fictieve karakters Sanne en André. Samen vinden zij oplossingen voor digitale problemen zoals identiteitsfraude, cyberpesten en misbruik van privacy.

strijden tegen cybercrime
Onder regie van Noord Holland Samen Veilig gingen de gemeenten Haarlem, Heerhugowaard, Koggenland, Den Helder, Heemstede, Langedijk en Alkmaar begin dit jaar als eerste overheidspartij in Nederland met HackShield aan de slag. Sinds de start in maart hebben ongeveer vijfduizend kinderen uit verschillende gemeenten deelgenomen aan het spel.

Deze zomer sluiten Haarlemmermeer, Zaanstad, Hoorn en nog veertien andere Noord-Hollandse gemeenten zich aan bij dit initiatief. In totaal doen er dan vierentwintig gemeenten uit de regio mee. De burgemeesters roepen de kinderen op HackShield te spelen en zo bij te dragen aan een veiligere gemeente, waarbij de beste spelers worden gehuldigd.

Betrokkenheid politie 
Naast de gemeenten erkent ook de politie het succes van de samenwerking met kinderen in de strijd tegen cybercrime. Zo roepen de politievloggers Virgil de la Haye en Jan-Willem Schut kinderen op om zich aan te melden voor HackShield.

Meer informatie over HackShield is te vinden via joinhackshield.nl.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button