Kop van Noord-HollandUitgaan

Lichten worden gedoofd bij aftrap Landschapstriënnale 2023

Advertentie:

Kop van Noord-Holland – De evenementenmaand van de Landschapstriënnale staat weer voor deur. Dit landschapsfestival wordt op 1 september afgetrapt met ‘Sterren op ’t Wad’. Tijdens deze activiteit wordt bewoners gevraagd tussen 21:30 en 22:00 uur het licht uit te doen om aandacht te vragen voor het belang van donkerte.

Kunstmatig licht kan het leven van dieren en planten ernstig verstoren, vertelt Visit Wadden over de relevantie van donkerte op de Wadden. Daarnaast stelt de organisatie dat regelmatige donkerte erg belangrijk is voor de biologische klok van de mens en dat donkerte een grote cultuurhistorische waarde vertegenwoordigt. Kathleen Ferrier, voorzitter van UNESCO Nederland vindt dat iedereen het recht heeft om de sterren te zien bij een hemel zonder lichtvervuiling.

Daarom roepen gemeentes, regio’s, Visit Wadden en de Landschapstriënnale bewoners van het Waddengebied op om 1 september tussen 21:30 en 22:00 uur het licht uit te doen. “Zet buiten en binnen de lichten uit bij jouw thuis zijn en zorg er op je werk voor dat de lichten in kantoren en de gevelverlichting voor reclame doven op 1 september. Vergeet niet lekker buiten te zitten, te genieten van de rust en de donkerte van de Wadden te ervaren.”

Huisduinen
In Huisduinen wordt de openbare verlichting uitgedaan in het gebied tussen de driehoek Fort Kijkduin, manege Noot en de Kroontjesbunker. Er is voor Huisduinen gekozen, omdat daar Paal 0 staat. Dat punt vormt de start van de Waddenzee. Deze actie is afgestemd met het Huisduiner Belang. Ook zij zijn enthousiast over het idee. In 2021 werden bij het Wieringer Eilandmuseum en De Helderse Vallei al plekken geopend waar de donkerte extra goed te zien is.

De Landschapstriënnale is een festival gericht op verleden, heden en toekomst van het Nederlandse landschap. Elke drie jaar landt de triënnale in een andere regio om daar de schijnwerpers te richten op specifieke opgaven, ontwikkelingen en thema’s. In Hollands Kroon wordt hier aandacht aan gegeven door middel van een fototentoonstelling over het dijklandschap op Wieringen en Texel. De expositie van Jeroen Toirkens is van 8 tot en met 25 september te bewonderen in de Michaelskerk in Oosterland.

Toon meer

Peter Rus

Peter Rus is sinds januari 2023 werkzaam bij Regio Noordkop als journalist. Hij is bereikbaar via peter@regionoordkop.nl en via 0625487127.

Wellicht ook interessant

Back to top button