PolitiekTexelVideo

Pieter Omtzigt bezoekt boeren op Texel (video)

"Johan Remkes is kundig, maar vooringenomen en niet onafhankelijk"

Advertentie:

Oudeschild – Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt ging vrijdag op de eerste dag van het zomerreces van de Tweede Kamer op werkbezoek bij de boeren op Texel. Hij kwam onder andere bij de boerderij van de familie Witte langs. Op het eiland werd op ludieke wijze actie gevoerd tegen de stikstofplannen van het kabinet. Omtzigt is van mening dat de stikstofdoelen die het kabinet stelt voor de Waddeneilanden onhaalbaar zijn.

De boerderij van de familie witte, genaamd ‘Witte Julia’, staat in Oudeschild. Sinds de bouw in 1960 is er veel veranderd. Zo is de boerderij een stuk groter geworden. Inmiddels runt vader Witte met heel veel plezier zijn bedrijf samen met zijn twee zoons. Naast de melkveehouderij wordt er ook gedaan aan landbouw. De plannen van het kabinet betekenen voor de familie Witte een stikstofreductie van 47 procent, maar het grootste deel van het eiland moet 70- tot 95 procent minder gaan uitstoten.

“Voor ons betekent dat het einde van het bedrijf”, zegt agrariër Robbin Voorend. “Ik zit dicht onder de duinenrij en dat betekent 90 procent reductie volgens de kaart. Ik heb 60 melkkoeien, dan mag ik er 6 overhouden. Daar kun je geen boterham mee verdienen.” Voorend is net als de familie Witte blij met het bezoek van Omtzigt. De agrariërs voelen zich niet gehoord door de regering: “In mijn optiek moeten ze in Den Haag het volk vertegenwoordigen. De mensen die ik spreek staan allemaal niet achter het beleid.”

Waddeneilanden extra hard geraakt
Volgens Omtzigt worden de Waddeneilanden bijzonder hard geraakt door het nieuwe stikstofbeleid. Dat berust volgens hem voor een deel op een onjuiste berekening: “In het model zit ammoniak dat uit zee komt, daarvan zeggen experts dat het een modelfout is. Ik heb dat via een motie uit het model proberen te halen, maar dat heeft een meerderheid van de Tweede Kamer geweigerd. Het huidige model maakt de voortgang van deze bedrijven bijna onmogelijk.”

Omtzigt kondigt aan met voorstellen te komen zodat er dialoog kan ontstaan tussen de boeren en het kabinet. De aangestelde bemiddelaar, Johan Remkes, is volgens Omtzigt ondanks zijn kundigheid niet geschikt: “Johan Remkes, die dit plan bedacht heeft en in het regeerakkoord heeft gezet, is natuurlijk vooringenomen en niet onafhankelijk.” Omtzigt wil daarom dat er opnieuw onderhandeld gaat worden over de bemiddelaar. Ook zal het Kamerlid voorstellen blijven doen aan het kabinet: “Als zij met die wet komen kom ik met een tegenvoorstel.”

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

1 reactie

Wellicht ook interessant

Back to top button