Politiek

Nieuwe coalitie Den Helder houdt vast aan Seasaw en hotel op Willemsoord

Advertentie:

Den Helder – De nieuwe coalitie in Den Helder houdt vast aan de Seasaw, wil een hotel op Willemsoord Noord en besteedt extra aandacht aan dierenwelzijn. Dat blijkt uit het addendum op het coalitieakkoord ‘Samenwerken in vertrouwen, aan vertrouwen’, ondertekend door de fracties VVD, CDA, D66, GroenLinks, Stadspartij, PvdA en Samen Actief.

Formateur Pim Visser meldde deze maandagmiddag dat de zeven partijen het eens zijn geworden over een aanvulling op het bestaande coalitieakkoord en de nieuwe portefeuilleverdeling. Dat zogeheten addendum omvat een kleine zeven pagina’s. Een van de punten die genoemd wordt is het project Dijkbuurt (ook wel Dijkkwartier). De nieuwe coalitie heeft middels het addendum zwart op wit gezet dat de Seasaw, zowel een kunstwerk als uitkijkplatform, daar onderdeel van is. Wat de zeven fracties betreft blijft de € 500.000,- die daarvoor is gereserveerd dus staan.

Ook de plannen voor een hotel op Willemsoord blijven bestaan. De nieuwe coalitie ziet af van de ontwikkeling van een hotel in het zuidelijk deel van Willemsoord, maar wil in plaats daarvan de mogelijkheden op Willemsoord Noord onderzoeken. “Het gebied moet een zichtbare eenheid blijven met het zuidelijk deel”, is de voorwaarde die de fracties daar in het addendum aan stellen. Daarnaast legt het addendum de nadruk op het nakomen van een aantal gemaakte afspraken, bijvoorbeeld over de realisatie van ankerplaatsen, de wildopvang en woningbouw.

Dierenwelzijn
Verder is een paragraaf over dierenwelzijn toegevoegd aan het coalitieakkoord. De zeven coalitiepartners willen voor het einde van deze raadsperiode een visie op dierenwelzijn vaststellen, waarin de taken en verantwoordelijkheden van de gemeente op dat gebied zijn verankerd. Voor de uitvoering van die visie wil de nieuwe coalitie vervolgens een adviesraad Dierenwelzijn in het leven roepen. Ook wordt het welbevinden van dieren een aparte portefeuille, waar de wethouder van Samen Actief verantwoordelijk voor is.

De wethouder van Samen Actief, wiens naam nog niet bekend is, krijgt behalve dierenwelzijn ook verkeersveiligheid, openbare ruimte, HUB Julianadorp, vergunningen en burgerberaad in zijn of haar portefeuille. Niels Nanning, de vervanger voor Pieter Kos als wethouder van de Stadspartij, wordt verantwoordelijk voor Willemsoord BV, onderwijs, participatie en evenementen.

Toon meer

Lianne Snel

Lianne Snel studeerde politicologie en American Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Zij is sinds maart 2023 werkzaam als onderzoeks- en politiek journalist voor zowel Regio Noordkop als Noordkop Centraal. Zij is bereikbaar via lianne@regionoordkop.nl.

5 reacties

 1. Ik vind het toch een beetje raar, dat de coalitie, vooruitlopend op het maken van nieuw beleid m.b.t. toerisme, toch vasthoudt aan dit soort zaken. Dat hotel op Willemsoord, daar is men wel zo enorm op gebrand…. daar worden grote belangen behartigd en wij mogen waarschijnlijk niet weten wiens belangen. Op zich denk ik dat Seasaw bij kan dragen aan de ontwikkeling van toerisme, maar zou het dan niet gewoon een heel goed idee zijn om te wachten op de feedback die de wethouder op 13 juli gaat krijgen in de Experience Store van Citymarketing en op de feedback die tot 22 juli gaat komen op ingesprek.denhelder.nl?

  Ik denk dat ik op 13 juli toch eens aan die wethouder ga vragen, waarom we een hotel nodig hebben op Willemsoord. Ben benieuwd of hij weet dat er het gehele hoogseizoen ook zonder dat nieuwe hotel nog genoeg kamers beschikbaar zijn in een Helders hotel naar keuze.

  1. er zullen er een paar zijn die er goed aan gaan verdienen, daarom moet het er door, enige reden waarom men een overbodig hotel wil op een onhandige plaats

  2. Het zou een goede zaak zijn als u 13 juli een afspraak maakt met de wethouder en hem eens flink het vuur aan de schenen legt. Misschien kunt u hem op een ander spoor brengen, maar die kans acht ik klein.

   Het college vraagt dan wel om ‘input’, maar u begrijpt natuurlijk wel dat dat vooral voor de vorm is, opdat ze kan melden dat de mening van de inwoners er ook toe doet. Maar daarmee is alles gezegd, want diezelfde input wordt vervolgens terzijde gelegd, verschijnt misschien nog in een of ander rapport, waarna het in een laatje belandt van een of ander ambtenaar.

   Het is veel mensen een raadsel waarom dat hotel er moet komen, en dat maakt het inderdaad tot een verdacht zaakje. Het naadje van de kous krijgen we waarschijnlijk niet te weten, tenzij u de wethouder of een andere betrokkene tot een bekentenis weet te dwingen…., maar ook die kans is niet groot. Niettemin wens ik u veel succes. Lukt het u wel, dan horen wij dat vanzelfsprekend graag te zijner tijd…

   En waarom die Seasaw er moet komen is ook de vraag. Ik kan me niet voorstellen dat een dergelijk object tot een toeristische attractie uitgroeit. Je kunt er een rondje op lopen, maar niet veel meer dan dat. Het object biedt niet eens de sensatie dat je boven de zee loopt, want hij staat bovenop de dijk en reikt niet tot het wateroppervlak, als ik de afbeelding bekijk. De passagiers voor de Texelse boot zullen er een kijkje nemen om het wachten op de boot te veraangenamen, en daarmee hebben we het wel gehad, ben ik bang…..

   1. Ik denk eigenlijk ook vooral aan een stukje “uitstraling” bij zoiets als Seasaw. En dat is wel precies wat Den Helder een beetje nodig heeft. Bekijk ons centrum maar eens en kijk dan vooral bijvoorbeeld eens 20 meter verder dan de Beatrixstraat, Spoorstraat en Keizerstraat. Heel heel langzaam worden bepaalde stukjes wat beter, maar wat was het fijn geweest als daar de afgelopen 30 jaar wat meer aandacht voor geweest was. Dan hadden we nu misschien niet met een binnenstad gezeten, waarvan een groot deel een ghetto-uitstraling heeft of nog afgebouwd moet worden. De Beatirxstraat vind ik overigens ook maar een treurig geheel. Het was al een bouwput (iets met een warenhuis) nog voor wij naar Den Helder verhuisden… en dat is het nu nog (nog steeds iets met een warenhuis). Misschien moeten we geen projecten meer willen waarin 1 pand verbouwd wordt in 6 jaar.

 2. Die oppositie is 20 zetels waard als er vandaag verkiezingen gehouden zouden worden en deze coalitie op zijn best 10. Dat is de realiteit en denk maar niet dat ik het mis heb.

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wellicht ook interessant

Back to top button