Politiek

Nieuwe coalitie Den Helder is rond; geen ChristenUnie, wel Samen Actief

Aangepast akkoord wordt in september aangeboden aan de gemeenteraad

Advertentie:

Den Helder – De nieuwe coalitie voor Den Helder is rond, zo meldt formateur Pim Visser. Na drie weken van overleg telt het nieuwe college straks zeven wethouders, samen goed voor zes FTE. De ChristenUnie doet uiteindelijk toch niet mee, omdat deze partij niet verantwoordelijk wil zijn voor het verder ophogen van het aantal wethouders en daarmee het aantal FTE.

De zeven partijen zijn CDA, VVD, PvdA, Stadspartij, GroenLinks, D66 en als nieuwkomer Samen Actief. Zij hebben overeenstemming bereikt over een aanvulling op het bestaande coalitieakkoord en de door de formateurs Pim Visser en Michiel Tegelberg voorgestelde portefeuilleverdeling in het college van burgemeester en wethouders. Visser meldt dat het aangepaste akkoord direct na het zomerreces (in september) aan de gemeenteraad wordt aangeboden. Wie straks het college vormen blijft nog even onduidelijk.

In de gesprekken over de portefeuilleverdeling ging het om het invullen van de posities die vrijgekomen zijn na het vertrek van wethouder Wouters (Beter voor Den Helder) en het aangekondigde vertrek van wethouder Pieter Kos (Stadspartij). “De elementen continuïteit en stabiliteit waren leidend in ons advies”, benadrukt Visser. De formateurs hebben daarnaast geconstateerd dat een aantal beleidsdossiers zich in een afrondende fase bevindt, waardoor grote dossier-wisselingen tussen wethouders in dit stadium niet logisch lijkt. Ook wilden de formateurs in hun advies binnen het huidige fte-budget blijven. Dat het gaat om een relatief beperkte periode, tot de nieuwe verkiezingen begin 2026, was ook een belangrijk gegeven.

ChristenUnie
In de discussie over de portefeuilleverdeling constateerden de formateurs dat er bij een college met acht wethouders alleen een oplossing gevonden kon worden via een verhoging van het aantal FTE aan wethouders. Omdat de ChristenUnie geen ophoging wenste, was dit aanleiding voor de partij zich terug te trekken uit de formatiegesprekken. “Dankzij deze constructieve houding van de ChristenUnie was het voor ons mogelijk een gedragen voorstel te doen”, aldus Visser. “Door toetreding van Samen Actief tot de coalitie zullen zij ook een voordracht voor een wethouder doen.”

Omdat het zomerreces begint en omdat er nog een aantal formele stappen moet worden gezet, wordt het akkoord dus pas in september aan de gemeenteraad aangeboden. Ook vindt dan besluitvorming over de benoeming van de twee nieuwe wethouders plaats. Het vernieuwde college van burgemeester en wethouders (met een totaal van zes FTE verdeeld over zeven wethouders) zal daarna definitief besluiten over de portefeuilleverdeling.

Crisis
De coalitie van Den Helder kwam in een crisis terecht toen de gemeenteraad meermaals nee zei tegen de benoeming van Remco Duijnker. Beter voor Den Helder had twee jaar geleden al via het coalitieakkoord afgesproken dat hij halverwege de rit Michiel Wouters als wethouder zou opvolgen, maar toen het eenmaal zover was hielden de coalitiepartners zich niet aan die afspraak. Dat was voor Beter voor Den Helder uiteindelijk reden zich volledig uit de coalitie terug te trekken. Inmiddels had ook Pieter Kos laten weten na de nieuwe onderhandelingen niet terug te keren in het college, hij verhuist terug naar Leiden. Zijn opvolger, zo was eerder al gemeld, wordt Niels Nanning. De wethouderskandidaat voor Samen Actief wordt binnenkort bekendgemaakt, laat fractievoorzitter Kees Bazen weten.

Lianne Snel

Lianne Snel studeerde politicologie en American Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Zij is sinds maart 2023 werkzaam als onderzoeks- en politiek journalist voor zowel Regio Noordkop als Noordkop Centraal. Zij is bereikbaar via lianne@regionoordkop.nl.

2 reacties

    1. Klopt want de Stadspartij waarvoor hij nu nog wethouder is wordt over anderhalf jaar compleet de raad uit gestemd. Eigen schuld.

Wellicht ook interessant

Back to top button