Den HelderUitgaan

Meral Polat geeft zomerconcert in asielzoekerscentrum Den Helder

Advertentie:

Den Helder – Stichting De Vrolijkheid organiseert zondag 3 september een zomerconcert voor bewoners van asielzoekerscentrum Doggershoek. Het is de feestelijke en muzikale afsluiting van een intensief en co-creatief project.

Tijdens dit project hebben families die woonachtig zijn in zes azc’s in heel Nederland kostuums ontworpen en gemaakt in samenwerking met textiel- en modeontwerpers. De speciaal ontworpen outfits worden tijdens de concerten gedragen door muzikanten die in elk van de locaties optreden: Claron McFadden & Tuur Florizoone, Iris Hond, Wantee Teelapa, en Meral Polat. Laatstgenoemde artiest treedt op in Den Helder. Naast Den Helder worden ook zomerconcerten georganiseerd in Gilze, Grave, Ter Apel, Almere en Almere.

Gekleed in de kostuums betreden de muzikanten het podium in de binnentuinen, pleinen en centrale binnenplaatsen van de azc’s. De concerten zijn een viering van creativiteit en expressie, waarbij de verbindende kracht van kunst en muziek voorop staan. Deze concerten en samenwerking tussen artiesten, bewoners en ontwerpers is een exclusief project door en voor bewoners van het azc.

Meral Polat
Meral Polat is zangeres, theatermaker en actrice. Tijdens de Zomerconcerten treedt ze op met Het Meral Polat Trio in Den Helder op 3 september en in Luttelgeest op 6 september. Het Meral Polat Trio maakt een reis van Koerdische-volksmuziek naar protest-desert-blues, van oost naar west en terug. Songs vol intrigerende en meeslepende klanken, op eigen tekst en de gedichten van Merals vader. Liederen in het Koerdisch en Turks waarin de schoonheid een plaats krijgt, naast het intense verdriet en verlangen van een onderdrukt volk. En uptempo nummers die de vrijheid en het leven vieren.

Meral Polat. Beeld: Petra Katanic

Zomers zijn op het azc vaak een onrustige tijd. In contrast met deze onrust zijn zomerdagen veelal lang en saai voor bewoners, onder andere door de schoolvakantie en de zomerstop van verschillende activiteiten. Juist op deze momenten zijn kunst, creatie en inspiratie essentieel. Nog nooit eerder hebben soortgelijke concerten plaatsgevonden in asielzoekerscentra in Nederland.

Stichting de Vrolijkheid
Stichting de Vrolijkheid is een netwerk van professionele kunstenaars, regelaars, vrijwilligers, kinderen, jongeren en ouders. Zij realiseren wekelijks meer dan 100 workshops en kunstprojecten op asielzoekerscentra door heel Nederland. Met dans, theater, muziek, nieuwe media en beeldende kunst investeert de Vrolijkheid in de ontwikkeling en empowerment van jonge azc-bewoners. Vrolijke ruimtes bieden de inspiratie om eigen talenten te ontdekken en ontwikkelen.

Toon meer

Peter Rus

Peter Rus is sinds januari 2023 werkzaam bij Regio Noordkop als journalist. Hij is bereikbaar via peter@regionoordkop.nl en via 0625487127.

1 reactie

  1. welke meerwaarde heeft het om dit hier te plaatsen cq promoten als het alleen voor de bewoners AZC is en wij buitenstaanders niet welkom zijn?

Wellicht ook interessant

Back to top button