Cultuur/NatuurDen Helder

Beach clean-up tour Daan Strang tropisch van start

Den Helder – Het zijn tropische temperaturen in Noord-Holland. Waar mensen massaal met een handdoek op het strand gaan liggen, doet Daan Strang uit Schoorl het anders. Hij gaat in 23 etappes zo’n 260 kilometer strand opruimen, alleen of met mensen die bij hem aanhaken. Alle troep die hij op deze enorme Clean-Up tour van het strand weghaalt is meegenomen, bewustzijn creëren bij mensen is het hogere doel. Bij de start op het strand in huisduinen haalt hij Ghandi aan: “be the change you wish to see in the world” (‘Wees de verandering die je in de wereld wilt zien’).

Al jaren organiseert Daan de Beach Clean-Up tours, maar door de Coronamaatregelen is ook dit evenement afgelast. Dus startte hij deze eenmansactie. “Mensen moeten bewust worden van ons gebruik van plastic, zwerfafval en oceaanplastic, met dit bewustzijn kunnen we de wereld steeds een klein beetje mooier maken.” Hij roept alle vrijwilligers die meedoen op om toch vooral ook op zichzelf te letten tijdens deze temperaturen. Lekker smeren en op tijd even met de voeten in het water om even af te koelen. Normaal lopen zijn honden Wolfje en Happy mee, maar dit vindt Daan met dit weer onverantwoord, zelfs op deze relatief korte startetappe naar Julianadorp, zo’n 6 of 7 kilometer.

Daan legt aan een ‘meeloper’ uit hoe de opruimstick met opnamefunctie werkt (DHfoto)

Oppas
De vriendin van Daan, Famke, past dus op Wolfje en Happy. “Ze mogen lekker mee in de auto met airco.” Op de vraag of ze nu naar huis gaat om lekker op de bank te liggen schiet ze in de lach. “Natuurlijk niet!” Daan’s ouders Aart en Riet zijn om 07.00 uur uit België vertrokken om bij de start van deze actie aanwezig te zijn. Samen met hen en de hondjes gaat Famke Daan ondersteunen. Ze hebben een behoorlijk drukke tijd achter de rug met alle voorbereidingen en zijn blij, ondanks de hoge temperatuur, dat het avontuur nu van start gaat.

Daan is erg betrokken bij het milieu en kan mensen heel goed inspireren. “Zelfs als mensen met argumenten komen waarvan je wenkbrauwen omhoog gaan weet Daan vaak met een paar woorden deze mensen te raken en zelfs te inspireren, dat is echt een grote kracht van hem”, aldus zijn vriendin die pal achter de actie van haar vriend staat. De ouders van Daan beamen dit en zijn natuurlijk trots op hun zoon die deze monstertocht gaat lopen.

Aart, Riet en Famke gaan met de honden Wolfje en Happy Daan ondersteunen (DHfoto)

Van start
Na een kort openingswoordje, de media te woord te hebben gestaan en de vrijwilligers die aanhaken te hebben uitgelegd wat er verwacht wordt en dat ze toch vooral om zichzelf moeten denken, gaan ze dan vanaf de parkeerplaats bij Fort Kijkduin op pad naar het Helderse stand voor de eerste etappe. En Wolfje en Happy? Die trekken wel even een rare kop als ze niet met baasje mee mogen!

De ondersteunende troepen gaan op pad (DHfoto)
Toon meer

DHfoto

DHFoto is een vaste redactiepartner van Regio Noordkop. Het bedrijf is gevestigd in Den Helder en bereikbaar via 0223-630461.

Wellicht ook interessant

Back to top button