Aan de wandel in de Noordkop: de Leijenroute

De weersvoorspelling gaf het niet aan, maar het regent als ik begin aan mijn wandeling vanuit Verlaat en dat is een gehucht tussen Heerhugowaard en Niedorp. Als ik in een quiz had gezeten en had moeten raden waar Verlaat zich bevindt, dan was eeuwige roem mij onthouden, want dan had ik iets van Drenthe of Overijssel genoemd! Nooit eerder hoorde ik over Verlaat, terwijl het slechts 30 kilometer van ons huis is gelegen. En er staat middenin het dorp zelfs een Ierse pub met terras.

Hier is het startpunt van de wandeling, de Leijenroute, van het Wandelnetwerk. Er valt dus motregen uit de hemel als mijn man en ik het pittoreske dorpje over een klein bruggetje verlaten richting de snelweg. Een tunnel en een hoge brug volgen en dan is het koers zetten door de weilanden richting Waarland. De routes gaan regelmatig door weilanden, maar je hoeft geen kampioen te zijn in het hordelopen om over de hekken te komen, want er zijn bijna altijd op- en afstapjes gemaakt als de route door het boerenland gaat. Dit deel van de route is bekend, want het is ook een deel van een andere wandelroute die wij vorig jaar liepen. Kleine grasdijkjes tussen water en weiland en een hoge houten brug over het water om het bewoonde land te bereiken. Het is hier landelijk wonen aan de Oostkade met een waterplas, waarin een lepelaar op een klein eilandje vertoeft. Misschien komen hier weinig wandelaars langs, want een kudde bruine schapen komt van elders uit het weiland naar het hek hollen om ons in ogenschouw te nemen!

Boomervaart
De Weelbrug heeft door zijn vorm en sierlijke letters een ouderwetse uitstraling en zorgt ervoor dat de Boomervaart over gestoken kan worden. Via de langgerekte lintbebouwing van het gelijknamige dorp De Weel komt ’t Veld in zicht. De Leijerpolderweg ziet door de hoge bomen aan weerskanten er statig uit en achter die bomen staan velden vol met kool. Deze streek in Noord-Holland is bekend om het verbouwen van koolsoorten zoals witte kool, rode kool en bloemkool. Af en toe passeert er een auto, een fiets of een tractor, maar het is over het algemeen rustig wandelen hier.

Water met bootjes in zicht, aan de overkant ligt Nieuwe Niedorp, en de route gaat opnieuw het weiland in. Wederom enthousiast blatende schapen, het geeft wat reuring als er wandelaars door hun tuintje lopen. Hier staat ook een prachtig insectenhotel. Gezien de variatie van de ‘kamers’ is dit een 5-sterren hotel dat voor meerdere insecten zoals bijen, kevers en hommels geschikt is. Ook vlinders en lieveheersbeestjes zoeken in de wintermaanden vaak de luxe van een insectenhotel op. Dit is een groot exemplaar, maar je kunt op internet ook terugvinden hoe je een klein insectenhotel kunt maken voor in de eigen tuin.

Oer-Hollands
Het water links en het landschap rechts, dat is de route richting het beginpunt; het is vakantietijd en menig bootje vaart langs. Een fazant gaat er razendsnel vandoor, terwijl reigers op zoek zijn naar smakelijke kikkers langs de waterkant. Het voelt oer-Hollands aan vanwege de wolkenpartijen, waardoor het lijkt alsof wij in een Jacob van Ruisdael schilderij rondwandelen. Hij was de uitvinder van die typisch Hollandse luchten in de schilderkunst en dit heeft er veel van weg.

De brug weer over en onder de tunnel door om bij beginpunt Verlaat terug te keren. Daarbij passeren wij de vroegere herberg ’s Lands Welvaren, een gebouw dat volgens een informatiebord dateert uit 1629. Er zit 8,5 kilometer in de benen, dus een drankje bij de Ierse Pub is verdiend. Als ik in het naburige Niedorp nog een potje jam scoor voor een vriendin is de dag helemaal volmaakt.

Mobiele versie afsluiten