Cultuur/Natuur

Bekijk de eerste trekvogels op de schor bij Balgzand

Den Helder – De gidsen van Landschap Noord-Holland vertellen bezoekers zondag 21 augustus alles over vogelparadijs Balgzand bij Den Helder, het prachtige deel van de Waddenzee, bijzonder gelegen naast de marinebasis. Hier kijkt iedereen zijn ogen uit. Deze tocht maakt vast ook kinderen enthousiaste vogelaars. Is de trek naar het zuiden al begonnen en verzamelen de diverse soorten zich hier om zich op te vetten?

Balgzand is een belangrijk kruispunt van vogeltrekwegen. Vogels zoals de kanoetstrandloper trekken twee keer per jaar duizenden kilometers. Op Balgzand houden zij een tussenstop om uit te rusten en vooral om hun voorraad vet aan te vullen. Rust, ongestoord kunnen eten en zo min mogelijk energieverbruik door opvliegen is van levensbelang. Om deze belangrijke rustplaats voor trekvogels te behouden is Balgzand doorgaans niet toegankelijk voor publiek, maar tijdens deze excursie kunnen belangstellenden samen met een gids toch een bezoek brengen.

Hoogwater zal om 14.20 uur zijn. Er is een telescoop beschikbaar, zodat iedereen alles van dichtbij kan zien. In samenspraak wordt er gelopen of gefietst van het startpunt naar de schor waar de meeste vogels zitten. Leenfietsen zijn beschikbaar. De wandeling (of fietstocht) heen en terug is bijna 5 kilometer. Onderweg naar de schor, zijn er ook vogels te zien. Neem eventueel een verrekijker mee. Deze excursie is geschikt voor vogelliefhebbers van 12 jaar en ouder.

Wanneer: zondag 21 augustus van 14:00 uur tot 16:30 uur
Vertrekpunt: Informatiepunt ’t Kuitje, Oostoeverweg 80, 1786 PS Den Helder

Bij voorkeur reserveren, ter plekke aansluiten is mogelijk maar dan contant en graag gepast betalen. Verdere informatie en reserveren is te vinden op www.gaatumee.nl.

Toon meer

Leanne van Gemeren

Mijn naam is Leanne van Gemeren (21). Ik ben werkzaam bij Regio Noordkop als Redactiemedewerker en studeer Creative Business. Ik ben bereikbaar via leanne@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button