DefensieMaritiem

Mijnenjager Vlaardingen sluit aan bij NAVO-vlootverband in Middellandse Zee

Advertentie:

Den Helder – Het marineschip Zr.Ms. Vlaardingen is zondag 7 augustus met circa 40 opvarenden vertrokken naar de Middellandse Zee. De mijnenjager sluit aan bij de Standing NATO Mine Countermeasures Group 2 (SNMCMG2). Dit is een permanent NAVO-vlootverband dat zich richt op mijnenbestrijding in en rond de Middellandse Zee. NMCMG2 is onderdeel van de NAVO-reactiemacht. Dat houdt in dat het bondgenootschap direct een beroep kan doen op het vlootverband voor militaire operaties.

Het eskader is hier permanent voor beschikbaar. Dat gebeurt zowel in vredestijd als nu tijdens periodes van crisis en conflict zoals in Oekraïne. De Vlaardingen vaart samen met de Belgische mijnenjager BNS Narcis naar de bestemming. De bedoeling is dat de Nederlandse militairen over 15 weken terugkeren. Het vlootverband bestaat doorgaans uit maximaal acht mijnenjachtschepen en een ondersteuningsschip van een van de deelnemende NAVO-leden.

De schepen nemen verder deel aan mijnenbestrijdingsoefeningen en maritieme veiligheidspatrouilles. Met deelname aan het vlootverband worden niet alleen diplomatieke banden aangehaald, maar tonen de landen ook solidariteit naar elkaar. Eerder dit jaar keerde Zr.Ms. Schiedam terug na vergelijkbare inzet. De mijnenjager nam deel aan de Standing NATO Mine Countermeasures Group 1 (SNMCMG1). SNMCMG1 opereert in de noordelijke wateren zoals de Noordzee en Oostzee.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button