Hollands Kroon

Niedorp staat flinke groei te wachten: Bijna 1400 nieuwe woningen gepland

Advertentie:

Niedorp – De dorpen Nieuwe Niedorp en Winkel lijken in de nabije toekomst flink te gaan groeien: De gemeente Hollands Kroon laat weten dat er plannen liggen voor ongeveer 1400 woningen. Daarmee zouden de inwonersaantallen van de dorpen met 40 procent toenemen. De plangebieden liggen tussen de Oosterweg en de Westerweg bij Nieuwe Niedorp, en langs de Limmerschouw in Winkel.

Langs de randen van de dorpen dus. Dit moet volgens het nieuwe college dan ook het uitgangspunt worden van de toekomstige woningbouw. De provincie Noord-Holland staat in principe alleen inbreiding toe, het bouwen binnen de bestaande dorpsgrenzen. Echter, wanneer de gemeente kan aantonen dat er voldoende nut en noodzaak is voor de ontwikkelingen buiten het bebouwde gebied kan er door de provincie alsnog toestemming worden verleend.

De gemeente werkt op dit moment aan de visie voor de plangebieden. Na de zomer zal wethouder Mark Versteeg met de provincie in gesprek gaan, om te onderzoeken welke medewerking Noord-Holland wil verlenen. De omvang van de plannen is groot: Bijna 1400 woningen en een sportpark genaamd ‘Hollands Kroon Zuid’ aan de Limmerschouw. Hoewel Niedorp en Winkel voor Hollands Kroonse begrippen onder de grotere dorpen vallen, staan er in beide dorpen tezamen nog geen 3500 woningen. Een bevolkingsgroei van 40 procent zal zeker niet ongemerkt blijven. Het college verwacht eind 2022 met een raadsvoorstel te komen.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

1 reactie

Wellicht ook interessant

Back to top button