Den Helder

SetNet verbouwt Kunsthal 45: een onvoorspelbare presentatie

Advertentie:

Den Helder – SetNet is een kunstenaarscollectief dat op wisselende locaties site specific installaties maakt. Voor de Kunstvierdaagse deze maand zullen vijf leden 25, 26, 27 en 28 augustus bij Kunsthal 45 een gezamenlijke installatie opbouwen met ieder een eigen invalshoek onder de titel ‘Set#commonground’.

Mirjam Berloth ‘Wat overblijft’
Zelfs als een verhuisdoos platgemaakt is zijn de stukken nog herkenbaar: de ovale gaten zijn onmiskenbaar de handgrepen. In een gordijn geregen van allerlei ijzerwaren herkent men voorwerpen die herinneringen oproepen aan ooit bewoonde kamers en tijdelijke werkplekken. De kleine voorwerpen vormen een blikvullende sculptuur die een verbinding aangaat met het gebouw en de andere kunstwerken. Geïnspireerd door abstracte kunststromingen uit de vorige eeuw maakt Berloth haar eigen, minder strenge, minimalistische kunstwerken.

Jacqueline Kooter ‘Luchtwortels’
Wanneer gebouwen lang leegstaan, neemt de natuur vroeg of laat haar intrek. Voor het gebouw van Kunsthal 45 dat in afwachting is van sloop, maakt Jacqueline een installatie van organische vormen met stucloper en tapijtkokers. Dit materiaal roept associaties op met verbouwen en renoveren, als verwijzing naar de aanstaande verhuizing van Kunsthal 45. Jacqueline Kooter maakt video’s, animaties en installaties; nu maakt ze van (beschilderd) karton een theatrale setting die zich door de ruimte vertakt.

Marja van Putten ‘Bewegen in de tijd’

Verhuizen is een pas op de plaats, de tijd stopt. Het biedt de mogelijkheid voor een nieuw standpunt, met de blik op de toekomst. Verhuizen is ook een terugblik naar het verleden: de tijd gaat door je handen. Marja van Putten maakt een installatie die de inrichting van de Kunsthal opbreekt met weggegooide materialen van haar eigen atelierverhuizing. Zij combineert in haar schilderijen verf en textiel. In deze installatie naait zij de wegwerp onderdelen aan elkaar en besmeurt deze met zwarte verf.

Hermine Stam ‘This side up’

Hermine gebruikt eigen ervaringen met verhuizen voor een installatie die een momentopname van het nog lopende verhuisproces biedt, met aspecten als het verlaten van de bekende plek, verplaatsen van de vertrouwde objecten, verpakken van herinneringen, gevoel van verliezen, gedachtes vervangen de verweesde emoties, verwachten en verklaren, veranderen en verbazen, verschuiven, wachten en wennen. Nu, in “This side up”, takelt Hermine Stam het versnipperde archief en een geschiedenis wordt onleesbaar verteld.

Annechien Verhey ‘Things to do’

Annechien ziet de lange lijst met klussen voor zich als zij aan verhuizen denkt. Zij maakt met verschillende tekenmaterialen en collage-elementen van oud werk een driedimensionale wandtekening van buitelende verhuisdozen en to do lijstjes. Ze streeft naar een opgewekt, dynamisch beeld, dat ruimtelijk aansluit bij wat de andere kunstenaars van Set#commonground op dat moment maken. Vergeleken met de tekeningen die Annechien Verhey gewoonlijk maakt, is dit werk ongewoon groot.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button