Den HelderPolitiek

Gemeente Den Helder ontvangt WOB verzoek over huisvestingskosten tijdelijke locaties

Advertentie:

Den Helder – Oud-wethouder Hans Boskeljon heeft de gemeente Den Helder een WOB-verzoek gestuurd over de huisvestingskosten van de gemeentelijke locaties aan de Kerkgracht en de Verkeerstorenweg. Boskeljon wil weten wat er gebeurd is met de 5,3 miljoen euro die de raad beschikbaar heeft gesteld voor deze tijdelijke huisvesting. Daarnaast noemt hij de kostenberekening die wethouder Michiel Wouters heeft gepresenteerd met betrekking tot de alternatieve locatie voor het stadhuis op Kooypunt schrijven met de vork; het college zou de kosten voor alternatieve plannen artificieel hoog maken om de variant op Willemsoord er doorheen te drukken.

Boskeljon is naar eigen zeggen klaar met het amateuristische gedoe van het Helderse college. Volgens hem verzint de wethouder alles bij elkaar om maar aan te tonen dat een stadhuis op een andere locatie dan Willemsoord net zo duur zou zijn. GroenLinks nam tijdens de afgelopen raadsvergadering ook een soortgelijk standpunt in. In een raadsinformatiebrief liet de wethouder zien dat de realisatie van een stadhuis in het oude kantoor van de Rabobank in totaal 28,77 miljoen euro zou gaan kosten. Ongeveer de helft van deze kosten worden gemaakt bij de aankoop en de verbouwing van het pand aan de Verkeerstorenweg, waar het ambtelijk apparaat dan gevestigd kan worden. Nog eens een bedrag van 12,17 miljoen wordt berekend voor de aankoop van een tweede pand als alternatief voor het stadhuis in gebouw 66 op Willemsoord.

Volgens Boskeljon is dit bedrag pure fantasie. In werkelijkheid kunnen de plannen voor minder dan de helft van het bedrag worden voltooid. Om dit aan te kaarten komt hij daarom nu met een eerste WOB-verzoek, waarna er waarschijnlijk nog meer zullen volgen. Het eerste verzoek richt zich op de kosten voor de tijdelijke huisvesting van de afgelopen jaren. Hiervoor heeft de raad in 2019 5,3 miljoen euro beschikbaar gesteld, waarvan de oud-wethouder nu wil weten waar dit bedrag is gebleven. Wanneer dit niet is uitgegeven zou dit namelijk moeten terugvloeien naar de algemene reserve. Boskeljon vermoedt dat nog niet het hele bedrag is opgegaan. Wanneer het huidige WOB-verzoek meer duidelijkheid heeft geboden zal hij zich mogelijk met nieuwe verzoeken gaan richten op de gegevens die ten grondslag liggen aan de kostenberekening van wethouder Wouters.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button