Hollands KroonVideo

Nederlanders en nieuwkomers samenbrengen met de Welcome App (video)

Hollands Kroon – Zeven jaar geleden vluchtte Moustafa Hamo vanuit Syrië naar Nederland. Omdat hij tegen het regime is, was het niet langer veilig voor hem en zijn gezin om daar te blijven. Hij heeft gezien dat vrienden van hem werden opgepakt, een andere vriend is zelfs vermoord. “Het was echt gevaarlijk, maar we wilden niet vluchten. Niemand wil een vluchteling zijn, niemand! Maar wij moesten onze kinderen beschermen”, zo vertelt Moustafa.

Vluchten was niet de eerste optie voor Moustafa en zijn gezin, maar de situatie verslechterde en werd steeds gevaarlijker. Moustafa; “Ik moest als vader mijn kinderen beschermen, daarom ben ik hier”.

Samen met zijn gezin vluchtte hij naar Turkije. Daar verbleven zij zes maanden. Zijn kinderen konden niet naar school en hij had geen werk. Het enige wat hij mee had was zijn Iphone. Na zes maanden in Turkije waren er twee opties. Of terug gaan naar Syrië, dat was onmogelijk, want hij werd gezocht door de politie. Of naar Europa. “Het was echt gevaarlijk om hier te komen”, zo vertelt hij.

Bootje
Samen met zijn gezin heeft hij drie keer geprobeerd om met een bootje naar Griekenland te komen. Het is drie keer mislukt. Daarna is hij alleen gegaan en in Nederland terechtgekomen. Middels gezinshereniging kon hij na vier maanden zijn gezin weer in de armen sluiten.

Vanaf het eerste moment is Moustafa bezig om in Nederland te integreren. Dat is niet makkelijk geweest. Er waren heel veel uitdagingen, taal, cultuur en nieuwe sociale netwerken opbouwen. Moustafa; “Ik voel me altijd verantwoordelijk om een juist beeld te laten zien van nieuwkomers.Alle nieuwkomers hebben andere en verschillende behoeftes. De een zoekt een baan en een ander wil graag doorstuderen.”

App
Hij ging werken als tolk voor vluchtelingenwerk. Via hen kwam hij terecht bij de Welcome App. Een gebruiksvriendelijke app die organisaties, nieuwkomers en locals met elkaar verbindt. Één centraal platform waar vraag en aanbod elkaar vinden, activiteiten worden aangeboden, contacten worden gelegd en kennis wordt gedeeld. Daar werd hem een baan aangeboden. Het mooiste vond hij dat hij een goede baan kreeg en dat hij op deze manier nieuwkomers kon blijven helpen om snel te integreren.

Moustafa: “Het probleem van nieuwkomers is een groot probleem in Nederland. Ze kunnen niet zelf integreren. Het is van belang voor iedereen om deze mensen snel te laten integreren. Ook de mensen die tegen nieuwkomers zijn, zijn er verantwoordelijk voor om deze mensen te helpen en zich te laten thuisvoelen. Zo lossen we het probleem op.”

Niet alleen is hij blij dat hij via deze weg mensen kan helpen te integreren en zich thuis te laten voelen, maar ook om iets bij te dragen en toe te voegen aan de cultuur en economie van Nederland. De Welcome App waar Moustafa voor werkt heeft drie functies die gebruikt kunnen worden. Ze willen op deze manier de behoeften voor nieuwkomers vervullen. Zo kunnen er 24 uur per dag vragen gesteld worden aan experts, kun je praten met een local en worden er activiteiten aangeboden om aan deel te nemen.

Gratis
De app is gratis te gebruiken. Moustafa: “ik hoop dat iedereen ons gaat helpen om de app te promoten. Want het is van belang voor iedereen om nieuwkomers, nieuwe mensen in Nederland te helpen om snel te integreren.”

Op dit moment maken zo’n 13.000 mensen gebruik van de Welcome App. Kijk voor meer informatie op https://www.welcomeapp.nl/.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button