Den HelderPolitiek

Vogelasiel blij met aandacht, maar investeren voor de winter ligt gevoelig

Advertentie:

Den Helder – Het bestuur van Vogelasiel de Paddestoel is blij met de aandacht die zij krijgt van de Helderse gemeenteraad. Bij de vorige raadsvergadering nam de raad unaniem een motie aan waarin het college werd opgedragen om te zorgen voor een zo vlug mogelijke afhandeling van de procedure rondom het bestemmingsplan. Ook moet er medio november een oplossing zijn waarmee de dieren de winter veilig door kunnen komen. Dit betekent wel dat er geïnvesteerd moet worden in de huidige voorzieningen, die niet lang meer gebruikt zullen worden.

“We zijn als stichting natuurlijk heel blij met de aandacht die we nu krijgen en het feit dat de gemeenteraad ons unaniem steunt. Wij denken ook dat dit een afspiegeling is van de inwoners, eigenlijk is iedereen positief,” zo reageerde woordvoerder van de opvang Ben Reiff op het besluit van de raad. Het geeft voor hem ook duidelijk weer waarom de procedure rondom het bestemmingsplan geen probleem zou moeten zijn: Er is vanuit de gemeenschap helemaal geen bezwaar, dus welk risico is er dan eigenlijk voor de gemeente? “Als je bijvoorbeeld een groot initiatief hebt midden in de binnenstad en mensen kunnen daar last van krijgen dan begrijp ik dat je als gemeente heel voorzichtig te werk gaat, maar dat is hier helemaal niet het geval.” Zijn hoop is daarom dat het college nu durft te besluiten een verkorte procedure te gebruiken zodat de opvang snel kan verhuizen naar de beloofde locatie in de Helderse Vallei.

Investeren in de huidige locatie?
Er is namelijk veel mis met de faciliteiten van de huidige opvang, ook fundamentele zaken die wel meer dan een beetje opknapwerk vereisen: “Er is een lekkage in het dak, en ook de riolering moet vervangen worden. Dat zijn allemaal zaken die nu door de beheerders zelf worden bijgehouden.” Er wordt door het beheer bewust gekozen om niet te investeren, omdat de planning was dat ze al lang verhuisd zouden zijn. Daarbij ontstaat nu het dilemma dat de situatie voor de komende winter echt niet meer houdbaar is, waardoor het vrijwel noodzakelijk is om hier geld aan uit te geven. Het besluit van de raad maakt dat het college nu gebonden is aan het borgen van deze investeringen en een werkbare oplossing voor de komende winter.

Reiff is hier verdeeld over: “Het gaat toch om gemeenschapsgeld dat geïnvesteerd wordt in een pand dat straks niet meer in gebruik is. Er waren wel ideeën over de gebruik van een deel van ons pand in de toekomst, maar dat is nog onduidelijk. Daarnaast is het zo dat het winterweer extra uitdagingen met zich meebrengt, maar het zwaartepunt van onze werkzaamheden ligt echt in het voorjaar en in de zomer. Dan zijn er veel meer dieren die moeten worden opgevangen.” De hoop van de stichting blijft daarom gevestigd op een snelle afronding van de ruimtelijke procedure. Alleen op de nieuwe plek in de Helderse Vallei kan een structurele en duurzame oplossing worden gevonden.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button