Den HelderKop van Noord-Holland

Nieuw bedrijfspand voor Probedrijven in Den Helder

Adverentie

Den Helder – De sociale onderneming Probedrijven wil een nieuwe vestiging aan de Pastoor Koopmanweg in Den Helder realiseren. Ongeveer 100 medewerkers hoeven dan niet meer dagelijks naar Schagen te reizen. De raden van de gemeenten Schagen, Den Helder en Hollands Kroon, allen aandeelhouders, worden gevraagd om een investering. Donderdagavond werd het plan in de Regionale Raadscommissie besproken.

Bij Probedrijven werken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De groep mensen die in het nieuwe pand aan de Pastoor Koopmanweg 4a zullen gaan werken hebben volgens directeur Erik Heemskerk een flinke beperking. Voor hen is een beschutte werkplek nodig. Probedrijven heeft al zo’n werkplek in Schagen, maar dat betekent wel dat 100 werknemers uit Den Helder iedere dag met bussen heen en weer moeten. Om duurzaamheidsredenen, maar ook om de medewerkers te helpen, komt er dus een pand bij.

Aan de Pastoor Koopmanweg 1 staat al een pand van Probedrijven. Dat gebouw wordt specifiek gebruikt voor de groenvoorziening. Op de locatie in Schagen werken nu zo’n 250 mensen. Eigenlijk wordt de groep door de verhuizing dus in tweeën gesplitst. In Schagen leidt dat ook tot veranderingen: De groenvoorziening en de groep uit de beschutte werkplaats komen samen in één pand. Daarop wordt een gebouw aan de Witte Paal 58 afgestoten door het bedrijf.

In zeven jaar terugverdiend
Voor de realisatie van het nieuwe pand is een investering nodig. Van de gemeenten Schagen, Hollands Kroon en Den Helder wordt een bedrag van 1 miljoen gevraagd. Daarvan betaalt Den Helder de helft en Schagen en Hollands Kroon beiden ongeveer een kwart. De totale investering is hoger, maar volgens Heemskerk is voor de rest al toestemming van de bank. De leden van de Regionale Raadscommissie, waarin de meeste partijen uit de betrokken gemeenten zijn vertegenwoordigd, leken positief. Uiteindelijk moet elke gemeenteraad individueel instemmen met het voorstel.

Wethouder Maarten Versluis uit Hollands Kroon, in zijn functie tevens bestuurder van de Gemeenschappelijke Regeling Gesubsidieerde Arbeid, zei dat het geïnvesteerde bedrag in ongeveer zeven jaar wordt terugverdiend door een afname van de kosten. Daarnaast is de verwachting dat Probedrijven uiteindelijk de investering zelf kan bekostigen omdat zij een erg goed jaar hebben gehad. Het geld komt dan terug naar de gemeenten.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button