Den Helder

Principeakkoord voor aardwarmtelocatie aan de Nijverheidsweg

Den Helder – Het college van Den Helder heeft Nijverheidsweg 7 aangewezen als mogelijke locatie voor het realiseren van een aardwarmtebron. Uit onderzoek is gebleken dat deze locatie hiervoor geschikt is. De ontwikkeling van de aardwarmtebron wordt nu verder voorbereid. Zo moet onder meer duidelijk worden of er voldoende afnemers van de warmte zijn, want alleen dan komt de bron er.

Aardwarmte, ook wel geothermie genoemd, is warmte die gewonnen wordt uit warm water dat op enkele kilometers onder het aardoppervlak ligt. Dat water wordt omhoog gepompt en geeft warmte af via wisselaars aan het warmtenet. De warmte wordt via het warmtenet, een ondergronds stelsel van geïsoleerde buizen, naar gebouwen en woningen geleid. Het afgekoelde water stroomt terug in de aarde om opnieuw op te warmen. Deze vorm van energie is een schoon en betaalbaar alternatief voor fossiele brandstoffen.

Naast de vraag of er voldoende afnemers zijn is een andere voorwaarde voor de ontwikkeling van de aardwarmtebron het verkrijgen van een Rijkssubsidie, de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++). De aanvraag hiervoor doet HVC. Dat bedrijf zal uiteindelijk ook de bron realiseren, wanneer aan alle voorwaarden is voldaan.

Afnemers aardwarmte
Als de bron er komt neemt de Koninklijke Marine de warmte af. Andere mogelijke afnemers zijn bedrijven en instellingen op Willemsoord en woningen in de wijk De Schooten van Woningstichting Den Helder en Helder Vastgoed BV. In maart van dit jaar ondertekenden deze partijen met de gemeente en HVC een verklaring dat ze samen onderzoeken of het mogelijk is een duurzaam warmtenet te ontwikkelen in Den Helder. Aanleiding voor de samenwerking is het regeringsbesluit dat in 2050 alle gebouwen en woningen aardgasvrij moeten zijn.

De voordelen zijn voor de gemeente duidelijk: “De aanleg van een warmtenet met de aardwarmtebron leidt tot een flinke daling van de CO2-uitstoot. De uitstoot is ruim 80% lager dan wanneer op gas wordt gestookt en gekookt. Daarnaast betekent het een ruimschootse verdubbeling van de hoeveelheid opgewekte duurzame energie in de gemeente.”

Website met meer informatie
De betrokken partijen willen inwoners, ondernemers en andere belanghebbenden zo goed mogelijk informeren over de ontwikkelingen van het aardwarmteproject en rekening houden met hun wensen, zorgen en vragen. Er is een website met informatie over het aardwarmteproject: warmtenetdenhelder.nl. Hier staan veel antwoorden op vragen die inwoners mogelijk hebben. Als een vraag er niet bij staat, kan deze via het contactformulier op de website worden gesteld.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button