Politiek

Controle in havengebied legt misstanden bloot, sociaal toezicht ontbreekt

Advertentie:

Den Helder – Gemeente, politie, douane en omgevingsdienst hebben onlangs in het havengebied een controle gehouden. Panden zijn op misstanden gecontroleerd en gebruikers en ondernemers zijn voorgelicht over de mogelijkheid van criminele inmenging. Vorig jaar kwam er tijdens een controle in het havengebied een anabolenproductielocatie aan het licht en eerder is ook een hennepplantage aangetroffen. Ook dit keer zijn meerdere zaken geconstateerd.

14 potjes met mogelijke anabolen/stimulerende middelen en 68 potten met poeder waarvan de inhoud volgens de Geneesmiddelenwet verboden is, zijn aangetroffen en in beslag genomen. De eigenaren worden door de politie gehoord. Ook is in een voertuig een zak met vermoedelijk papaver aangetroffen. Papaver wordt onder meer gebruikt voor medicijnen en/of heroïne. De bestuurder wordt mogelijk later door de politie gehoord. Bij één bedrijf is een grote hoeveelheid bedrijfsvoorraad aangetroffen waar mogelijk geen belasting over is betaald. Daar wordt op dit moment door de douane naar gekeken. Indien nodig volgt een terugvordering. Daarnaast is een bestuurder gepakt voor rijden onder invloed van cannabis. Diegene is overgebracht naar het politiebureau voor verder onderzoek.

“Een zekere mate aan sociaal toezicht ontbreekt in het havengebied”, meldt de gemeente. Er zijn weinig woningen, maar wél veel bezoekers en verkeersbewegingen, waardoor mensen in het havengebied relatief anoniem zijn. De insteek van deze controle was dan ook om meer zicht te krijgen op de situatie in de panden, bezoekers en eventueel hun ladingen. Daarnaast kregen gebruikers en ondernemers een flyer met meldmogelijkheden en signalen waarop zij kunnen letten. Verder vond nog een verkeerscontrole plaats. Burgemeester Jan de Boer prijst de samenwerking tussen de diensten die de controle uitgevoerd hebben. “We komen op voor de openbare orde en veiligheid en bestrijden misstanden en ondermijning. Het is ook een signaal dat misdaad niet mag lonen.”

Signalen van illegale of ongewenste situaties?
Ontvangt u signalen van illegale of ongewenst situaties? Meld het. U kunt (anoniem) melding doen bij de gemeente via: https://www.denhelder.nl/melden. Ook kunt u de politie bellen via 0900-8844 of Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Toon meer

Lianne Snel

Lianne Snel studeerde politicologie en American Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Zij is sinds maart 2023 werkzaam als onderzoeks- en politiek journalist voor zowel Regio Noordkop als Noordkop Centraal. Zij is bereikbaar via lianne@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button