Hollands Kroon

Hollands Kroon maakt stappen op gebied van duurzaamheid

Advertentie:

Hollands Kroon maakt stappen op het gebied van duurzaamheid. Deze week werd bekend dat in de gemeente maar liefst 27% van het potentiële bedrijfsdakoppervlak wordt benut voor zonne-energie. Daarmee staan ze landelijk op de derde plaats en zijn ze de nummer 1 in Noord-Holland. Bijna op het zelfde moment maakte Bouwend Nederland bekend dat Hollands Kroon landelijk op een derde plaats staat als het gaat om duurzaam aanbesteden. De gemeente moest alleen de provincie Noord-Brabant en de gemeente Amersfoort voor zich dulden.

Wethouder Theo Meskers is opgetogen over de resultaten. “Ik beschouw het als een compliment aan het ondernemerschap, dat bedrijven in Hollands Kroon qua duurzaamheid aan de dag leggen. Samen met het inkoopbeleid van ons als gemeente zet dat echt zoden aan de dijk. Er gaat nog meer gebeuren want met de diverse bedrijvenverenigingen in Hollands Kroon kijken we momenteel naar collectieve projecten rond zon op daken.”

“Landelijk gebeurt er veel omtrent het onderwerp duurzaamheid. Wij beschouwen duurzaamheid als een leidend en verbindend principe. De markt voor duurzaamheid groeit, en wij faciliteren waar we kunnen. In samenwerking met bedrijven, inwoners en andere maatschappelijke organisaties hebben wij daarom kleine successen behaald.”

Zonnepanelen op bedrijfsdaken
In Nederland staan ongeveer 37.000 panden die mogelijk geschikt zijn voor het opwekken van zonne-energie. Op dit moment is 93,5% daarvan nog onbenut. Dit is een gemiste kans, want zonnepanelen op het dakoppervlak bieden een oplossing om zonder al te grote ruimtelijke ingrepen, hernieuwbare energie op te wekken.

Op basis van een benchmark van bureau OverMorgen blijkt dat in Hollands Kroon maar liefst 27% van het potentiële dakoppervlak gebruikt wordt om energie op te wekken door middel van de zon. Dit maakt gemeente Hollands Kroon, op Schiermonnikoog en Vlieland na, de gemeente met het hoogste percentage dat het dakoppervlak benut. Een mooie stap naar een duurzamere gemeente.

Geïnteresseerd in zonnepanelen op het dak van een bedrijf? Neem dan contact op met de gemeente.

nummer 3 in de top 25 meest duurzame publieke opdrachtgever
Op 7 oktober maakte Bouwend Nederland de Top 25 van meest duurzame publieke opdrachtgevers bekend. Als winnaar komt de provincie Noord-Brabant uit de bus, gevolgd door de gemeenten Amersfoort en Hollands Kroon. Ondanks de klimaatdoelen wordt slechts in een kwart van de openbare aanbestedingen op duurzaamheid gegund. De 25 opdrachtgevers in deze top 25 onderscheiden zich, omdat zij wel zwaar(der) gunnen op duurzaamheid.

Voor deze Top-25 zijn alle openbare aanbestedingen uit 2018 geanalyseerd. Hieruit zijn alle aanbesteders nader bekeken die minimaal 7 projecten openbaar hebben aanbesteed. Dat leverde een lijst van 83 kandidaten op. De gunningscriteria met de meeste impact op duurzaamheid werden het zwaarst beloond. Opdrachtgevers werden beoordeeld op de gemiddelde score over al hun aanbestedingen. De publieke opdrachtgevers in de Top 25 geven het goede voorbeeld, omdat zij duurzaamheid serieuzer nemen dat hun collega-opdrachtgevers. Hoe hoger in de Top 25, hoe meer deze opdrachtgever bedrijven de kans geeft zich met duurzaamheid echt te onderscheiden.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button