Den HelderHollands Kroon

Aantal particuliere- en bedrijfscamera’s in Den Helder stijgt met 7,8%, kleine toename in Hollands Kroon

Advertentie:

Den Helder/Hollands Kroon – Het aantal particuliere- en bedrijfscamera’s in Den Helder is de afgelopen tien maanden met 7,8% toegenomen. Gemeente Hollands Kroon kende een stijging van 1,9%. Dat blijkt uit cijfers uit de politiedatabase Camera in Beeld, die VPNGids.nl opvroeg via een Woo-verzoek.

Den Helder telde in maart 2023 862 geregistreerde bedrijfscamera’s en 345 geregistreerde particuliere camera’s. In Hollands Kroon ligt dat aantal lager; daar zijn 329 bedrijfscamera’s en 158 particuliere camera’s doorgegeven. Ook is het aantal publieke camera’s per gemeente in kaart gebracht. Deze plaatst de overheid op openbare plekken voor de handhaving van de openbare orde, verkeersveiligheid en opsporing van criminaliteit. In Den Helder zijn dat er 47. Hollands Kroon telt er acht.

In praktijk ligt het aantal particuliere camera’s nog een stuk hoger. David Janssen, cybersecurity-analist bij VPNGids.nl zegt hierover: “Eind vorig jaar is aan alle camera-eigenaren gevraagd om opnieuw hun camera te registreren, waar een aantal deelnemers geen gehoor aan heeft gegeven, aldus de politie. Zij zijn dit jaar dus niet (meer) meegenomen in het aantal.”

Cameradichtheid per vierkante kilometer
De gegevens zijn omgerekend naar het aantal camera’s per vierkante kilometer. Het gaat dan om het aantal publieke camera’s en de geregistreerde bedrijfs- en particuliere camera’s. In Den Helder zijn dat er 27,8 per vierkante kilometer. Hollands Kroon heeft een dichtheid van 1,39 camera’s per vierkante kilometer.

Voor het huidige onderzoek vroeg VPNGids.nl via een Woo-verzoek cijfers op uit de politiedatabase Camera in Beeld. Dit onderzoek geeft een beeld van hoeveel beveiligingscamera’s er op 1 maart 2023 geregistreerd waren. De cijfers zijn gerangschikt per Nederlandse gemeente en vergeleken met het aantal camera’s op 1 mei 2022. De cijfers zijn driemaal eerder opgevraagd door VPNGids.nl: in december 2019, mei 2021 en mei 2022.

Toon meer

Peter Rus

Peter Rus is sinds januari 2023 werkzaam bij Regio Noordkop als journalist. Hij is bereikbaar via peter@regionoordkop.nl en via 0625487127.

Wellicht ook interessant

Back to top button