Samenwerking tussen Wieringer Molenbrood en Dunselman

De productie van het Wieringer Molenbrood gaat 14 oktober van start bij Dunselman. Het is een volgende stap in een samenwerking die eerder dit jaar begon en die naar meer smaakt. Wie het brood koopt steunt de Wieringer Molens.

Sinds mei 2019 maalt de Wieringer Molen De Hoop graan voor Bakkerij Dunselman. Begin februari van dit jaar werden de eerste contacten gelegd door leerling-molenaar Bart. Dit leidde tot een eerste kennismaking met Peter Dunselman en Vincent bij de molen. Dat klikte meteen goed en beide partijen kregen een goede indruk wat de bedoeling was. Er werd afgesproken dat De Wieringer Molens 20 kg volkoren tarwemeel ging leveren voor het bakken van een aantal proefbroden.

Wieringer Molenbrood bij Dunselman (foto: Sharon de Waard).

Al enkele weken later kon de gemalen tarwe geleverd worden en ging chef broodbakker Vincent Heinsbergen aan de gang om een goede receptuur vast te stellen. Het eerste proefbrood was een mooi stoer rond proefbrood. De bakker was direct enthousiast over de meel. Aan de zijde van de Wieringer Molens was het ook nodig allerlei zaken goed op een rij te zetten. Hoeveel meel wil de bakker? Kunnen we die levering garanderen? Waar halen we het graan vandaan? Wat doen we als molen De Hoop in Den Oever in 2020 in groot onderhoud gaat? Hebben we genoeg molenaars en vrijwilligers die aan dit project willen meewerken? Gaat het bestuur akkoord? Tegen welke prijs gaan we het meel verkopen? Dat waren natuurlijk wel zaken om even over na te denken, maar zeker geen onoverkomelijke problemen.

Enthousiast
Gelukkig waren molenaars, vrijwilligers en bestuur allemaal enthousiast. Ook voor de levering van graan bleken er oplossingen voorhanden. Besloten werd een partij van 1350 kg tarwe aan te kopen bij de CAV Agrotheek te Wieringerwerf. Het is tarwe van het merk Reform dat groeit in de Wieringermeer. Ofwel De Wieringer Molens malen graan uit de Wieringermeer.

In april werd een tweede gesprek gevoerd met Bakkerij Dunselman. Daarbij werden afspraken gemaakt over de definitieve samenwerking. “Met Bakkerij Dunselman als klant voor ons ambachtelijke molenmeel, zal molen De Hoop met zijn molenaars weer regelmatig aan de bak moeten om maandelijks tenminste 100 kg tarwemeel te produceren.” Natuurlijk is de meelproductie wel afhankelijk van de wind; geen wind betekent dat er niet gemalen kan worden. In de afgelopen periode hebben de molenaars gelukkig optimaal gebruik kunnen maken; in twee maanden tijd is vier keer gemalen en in totaal 500 kg graan weggewerkt. De bakker beschikt nu over een startvoorraad van 500 kg meel.

Mobiele versie afsluiten