Tribute to John Coltrane in De Kampanje

Den Helder – Jazzgenootschap Nieuw & Diep presenteert op zondag 18 oktober een “Tribute to John Coltrane”, door het Ben van den Dungen Quartet. Dit optreden vindt plaats in Jazz Club Nieuw & Diep in Theater De Kampanje.

Theater De Kampanje bleek al eerder geheel coronaproof te zijn. Er is veel ruimte om in een sfeervolle zaal optimaal te genieten van de muziek. John Coltrane (1926-1966) wordt alom gezien als een van de allergrootste jazzmusici aller tijden, wiens invloed zelfs steeds groter lijkt te worden. Deze tenor- en sopraansaxofonist geldt als een vernieuwer pur sang, die steeds nieuwe muzikale wegen insloeg. Zo was hij een der eersten die oosterse invloeden integreerde in de moderne jazz, maar hij scoorde ook een hit met zijn magistrale vertolking van My Favourite Things uit de musical (en film) The Sound Of Music. Coltrane bracht als geen ander de spiritualiteit terug in de jazz.

Ben van den Dungen is als weinig andere Nederlandse saxofonisten geknipt voor een doorleefde hommage aan ‘Trane’, zoals deze door zijn fans, waar ook ter wereld, eerbiedig en liefdevol wordt genoemd. Hij speelt professioneel sinds 1982 en gaf ruim 5000 concerten in zo’n zeventig landen. Hij studeerde in 1988 cum laude af bij het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en studeerde verder in New York, Cuba, Colombia en India. Samen met de uit Den Helder afkomstige trompettist Jarmo Hoogendijk vormde hij sinds 1983 een illuster duo in de jazz, eerst in de fameuze Latin jazzformatie Nueva Manteca en hun eigen Jarmo Hoogendijk/Ben van den Dungen Quintet, waarmee ze wereldwijd grote successen boekten. Als componist heeft Van den Dungen meer dan tachtig composities op zijn naam staan en hij speelde met een keur van internationale grootheden.

Behoefte
De “Tribute to John Coltrane” blijkt een groot succes te zijn en er zijn al meer dan veertig uitvoeringen geboekt, hetgeen tegenwoordig ongekend is in de jazz. Het is een overtuigend bewijs dat er nog steeds een grote behoefte is aan de muziek van ‘Trane’, misschien wel meer dan ooit. Het Ben van den Dungen Quartet bestaat naast de naamgever op sopraan- en tenorsax uit de Spaanse pianist Miguel Rodriguez en de gelouterde ritmetandem Marius Beets op contrabas en Gijs Dijkhuizen op drums. Ze spelen geïnspireerde vertolkingen van Coltrane klassiekers als Wise One, Mr. Sims, Afro-Blue, Spiritual en een verkorte versie van diens magnum opus A Love Supreme.

A Tribute To John Coltrane door het Ben van den Dungen Quartet; zondag 18 oktober; aanvang: 15:00 uur; zaal open: 14:30 uur; kaarten: € 15 (jongeren tot 23 jaar: € 10) verkrijgbaar bij De Kampanje. https://www.kampanje.nl/voorstellingen/4380/Ben_van_den_Dungen_Quartet/

Mobiele versie afsluiten