Hollands KroonPolitiek

Aanvullende vragen van LADA en GroenLinks over het storten van Polonium-210

Advertentie:

Hollands Kroon – De fracties van LADA en GroenLinks hebben gezamenlijk aanvullende vragen gesteld over de situatie rondom het storten van afval met daarin de radioactieve stof Polonium-210 bij Afvalzorg Wieringermeer. Ondanks eerdere beantwoording door het college en informatie vanuit de provincie vragen de partijen zich nog steeds af waarom de gemeente niet vooraf geïnformeerd is, terwijl dit naar hun mening wel had gemoeten.

De Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) heeft in 2019 de vergunning gewijzigd waardoor het voor TATA Steel mogelijk werd om radioactief afval in de Wieringermeer te storten. Inmiddels is duidelijk dat het gaat om zo’n 25 miljoen kilo radioactief afval per jaar. Ook heeft de ANVS verteld dat het gaat om zeer laagradioactief materiaal, afkomstig uit natuurlijke grondstoffen. Hoewel het volgens de autoriteit niet schadelijk is wordt het wel met zorg opgeslagen en is daar een vergunning voor nodig.

De provincie geeft hierover aan dat er bij dergelijke wijzingen in de vergunning geen plicht bestaat om omwonenden en andere bestuursorganen te betrekken. LADA en GroenLinks zijn het hier niet mee eens, daarom stellen zij ondere andere de volgende vraag: “Deelt u onze mening dat u conform de regelgeving in de Algemene wet bestuursrecht, door de ANVS betrokken had moeten worden bij het voornemen om tot stort van restafval van TATA in Middenmeer over te gaan?” Daarnaast stellen zij dat de inwoners van de gemeenten Hollands Kroon en Medemblik het recht hebben op openheid van zaken over de stoffen die gestort worden en het effect daarvan.

Alle vragen van LADA en GroenLinks kunnen worden geraadpleegd via deze link.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button