Hollands KroonPolitiek

Risico op longontsteking door geitenhouderijen vermoeizaamt nieuwbouw in Hollands Kroon

Advertentie:

Hollands Kroon – Uit onderzoek is gebleken dat er sprake is van een verhoogde kans op longontsteking voor omwonenden van een geitenhouderij. De GGD adviseert om terughoudend te zijn binnen een straal van 2 kilometer, en de gemeente Hollands Kroon wil in ieder geval de initiatieven in een cirkel van 500 meter laten rusten. In Hollands Kroon zijn er drie geitenhouderijen: In ’t Veld, Oude Niedorp en Hippolytushoef. Rondom deze bedrijven worden verschillende woningbouwprojecten voorbereid.

Het advies van de GGD is om terughoudend te zijn, maar dat betekent niet per se dat er niets meer kan. Zo laat het college B&W aan de gemeenteraad weten. Volgens de GGD moet worden nagedacht over de gezondheidseffecten en moeten er maatregelen genomen worden om het risico te verlagen. Concreet betekent dit risico dat inwoners bij een woonafstand van minder dan 500 meter circa 70 procent meer kans hebben op longontsteking. Bij 1 kilometer is dat 20 procent. Momenteel woont ongeveer de helft van de inwoners van Hippolytushoef in een gebied met een verhoogd risico. ’t Veld ligt eigenlijk volledig binnen een straal van 2 kilometer van een geitenhouderij.

Wat betreft voorzorgsmaatregelen is nog maar weinig bekend. Daarom wil het college van Hollands Kroon wachten op de wetenschappelijke
onderbouwing van de gevonden verbanden en de uitkomsten van diverse landelijke onderzoeken. Tot die tijd moeten in iedergeval initiatieven binnen 500 meter stil worden gezet. Ontwikkelingen daarbuiten kunnen wel, maar er wordt wel steeds een afweging gemaakt. Het lopende initiatief ’t Veld Noord ligt op 1200 meter afstand maar de gemeente ziet geen reden om dit te stoppen: “Vanwege het beperkte risico op deze afstand, noodzaak voor transformatie en het belang van woningbouw en leefbaarheid in de kern zou ons advies zijn om de ontwikkeling op deze locatie door te laten gaan”, aldus het college. Het bepalen van een aanvaardbaar risico is volgens wethouder Theo Groot een bestuurlijke keuze.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button