DefensieHollands KroonVideo

Landmacht oefent in de Wieringermeer (video)

Advertentie:

Wieringermeer – De Langestraat in Slootdorp was deze week afgezet voor verkeer. Niet vanwege een ongeluk of werkzaamheden, maar vanwege een militaire oefening. De Bravo Compagnie van het Command & Control Ondersteuningscommando (C2OstCo) is neergestreken aan het Zuidrak in Wieringerwerf voor een trainingsweek. Kadetten van de KMA en de onderofficieren van de verbindingseenheid trainen in verschillende scenario’s hun militaire vaardigheden.

De legereenheid doet ieder jaar een training waarbij ze ergens in het land een scenario naspelen. Alle geledingen binnen de organisatie hebben eigen leerdoelen. De stagiairs van de ROC-opleiding VEVA helpen met de beveiliging van het kamp. De kadetten (officieren in opleiding) houden zich bezig met de tactiek en strategie. De onderofficieren (sergeanten van de Bravo Compagnie) krijgen opdrachten van de kadetten en moeten die naar eigen inzicht uitvoeren.

Majoor Gerding is de commandant van de Bravo Compagnie en is de zogeheten leider der oefening. “We hebben een aantal leerdoelen. Voor de compagnie zelf zijn het basismilitaire vaardigheden en leiderschap, zoals roadblocks of wacht-luisterposten inrichten, sociale patrouilles lopen en uiteindelijk gaan ze ook een inval doen in een schoolgebouw.” Voor de militairen levert de training waardevolle ervaring op. “De onderofficieren zijn over het algemeen meiden en jongens van twintig tot vijfentwintig jaar, die net in hun eerste functie zitten”, vertelt Gerding, “juist door die commandovoering leren ze heel goed plannen en organiseren en door de samenwerking draagt het ook bij aan de groepsvorming binnen de compagnie.”

Dat beaamt sergeant Corné (achternaam bekend bij redactie): “mensen reageren op je aanwezigheid en je gedrag heeft invloed op de vijand in het scenario. Dus als wij slechte info verzamelen kunnen we niet verder met de opdracht. Zo groeit het scenario met je mee en wordt het uiteindelijk heel realistisch.” Het is vaak snel reageren voor de soldaten. “Toevallig lag ik net even op bed toen ik hoorde dat we een inval gingen doen. Dan is het snel schakelen, spullen pakken en dan gaan we aan de slag”, vertelt Corné.

Het oefenscenario loopt de gehele trainingsweek door en er zijn continu ontwikkelingen. Communicatie onderling is dus cruciaal. “Er een fictieve vijand zit aan de andere kant van de Afsluitdijk en wij doen de gebiedsbeveiliging. We moeten de ‘hearts and minds’ van de bevolking voor ons winnen en de irreguliere strijdkrachten van de vijand verdrijven”, zegt de Majoor. De oefenvijand bestaat uit andere militairen, waaronder tweede luitenant Jarno (achternaam bekend bij de redactie): “we proberen een beetje irritant te worden, dat zorgt bij de anderen natuurlijk voor irritaties en het is dan aan hen om professioneel te blijven handelen.”

Op donderdagmiddag krijgt de compagnie de opdracht om in te vallen in een verlaten schoolgebouw aan de Langestraat in Slootdorp, waar de oefenvijand zich ophoudt. In de commandotent volgt een bespreking. “De pelotonscommandant geeft een opdracht uit, hij vertelt wat hij van mijn groep verwacht en wat de randvoorwaarden zijn”, zegt Corné, “daarna ga ik de opdracht analyseren, volgt er nog een laatste bespreking met de luitenant en dan ga ik mijn groep inlichten.”

De bespreking verloopt zoals het ook in het echt zou gebeuren. Net zoals in het echt weten de soldaten niet wat ze in het schoolgebouw kunnen verwachten. Er wordt dus niets aan het toeval overgelaten: het gebouw is al twee keer verkend. Vier groepen hebben allemaal een eigen taak binnen de operatie. Corné beveiligt met zijn groep de straat en mogelijke vluchtwegen.

Tijdens de inval blijkt dat de oefenvijand zich heeft teruggetrokken. Er zijn alleen twee krijgsgevangen achter gebleven. “We hebben de krijgsgevangen informatie gegeven”, vertelt oefenvijand Jarno, “het is de bedoeling dat de onderofficieren die informatie verzamelen en terugkoppelen naar de pelotonscommandant.” Als dat lukt dan kan het scenario weer een stadium verder gaan. “Dit zijn wel de acties waar je als kleine jongen aan denkt” zegt Corné, “toch wel de kers op de taart, in zo’n oefening.”

Buurtbewoners reageren positief. Een buurtbewoner in Slootdorp komt koffie brengen terwijl de soldaten de straat barricaderen: “Dat komt niet altijd voor, dat ze aan het oefenen zijn. Is toch mooi dat ze kunnen oefenen, ik heb er niks op tegen.” Juist die interactie is goed voor de soldaten, vertelt majoor Gerding: “Als je onze mensen op straat ziet lopen en je bent geïnteresseerd: altijd welkom om een praatje te maken. We vertellen graag over wat we doen en waarom we het doen.”

De militairen zijn nog tot en met woensdag 12 oktober in de Wieringermeer en zullen in de hoek Slootdorp, Middenmeer en Wieringerwerf nog verschillende activiteiten ontplooien.

Toon meer

Klaas Omta

Klaas Omta is, in het kader van een landelijk samenwerkingsproject tussen lokale en regionale omroepen en de NOS, namens de NOS werkzaam bij Regio Noordkop als algemeen verslaggever. Hij is bereikbaar via klaas@regionoordkop.nl.

1 reactie

Wellicht ook interessant

Back to top button