Kop van Noord-Holland

De Hoofdzaak zoekt ervaringsdeskundigen

Adverentie

Regio Noordkop – Voor mensen die zelf stappen willen zetten om hun geestelijke welzijn te verbeteren is er nu een mogelijkheid om als ervaringsdeskundige met lotgenoten in contact te komen. De Hoofdzaak, een zelfregie- en herstel organisatie, is aan het uitbreiden en daarom hebben ze nieuwe ervaringsdeskundigen nodig.

Op vrijdagavond 20 oktober om 19:30 tot 21:30 uur in School 7 in Den Helder delen verschillende ervaringsdeskundigen/vrijwilligers hun herstelverhaal. Ze vertellen wat hen is overkomen, hoe ze tot herstel gekomen zijn en wat dit voor hen betekent. Ook beschrijven ze wat ze bij De Hoofdzaak doen en wat de mogelijkheden zijn in de organisatie.

Gratis toegang
Deelnemers uit de Kop van Noord-Holland komen te weten hoe De Hoofdzaak iemand kan steunen met herstel en hoe diegene anderen kan steunen tijdens hun herstelproces. De toegang is gratis. De Hoofdzaak is toegankelijk voor iedereen. Er zijn geen kosten aan verbonden. Zonder doorverwijzingen en officiële diagnoses kan iemand deelnemen aan de steungroepen, individuele ondersteuning en de cursus Zicht op Herstel. Dit alles onder begeleiding van ervaringsdeskundigen.

Cursus
De Hoofdzaak leidt zelf hun ervaringsdeskundigen op. Menno (39) is de initiatiefnemer van deze avond en heeft veel te danken aan De Hoofdzaak. “Ik dacht dat ik het wel allemaal wist toen ik begon met de eerste cursus.” zegt Menno. “Wat natuurlijk helemaal niet zo was. Ik had heel veel boeken gelezen maar kon en wilde niet naar mezelf kijken. Hier heb ik geleerd dat emoties en gevoelens er niet voor niets zijn; ze moeten/mogen ervaren worden.” Dat is ook de boodschap die Menno als cursusleider wil meegeven: “Het gaat niet om de theorie en welke feiten je allemaal weet, het gaat om de acceptatie van jezelf en je ervaringen.”

Stage
“Ik vind het bij De Hoofdzaak fijn dat alles er mag zijn en iedereen geaccepteerd wordt. Bij De Hoofdzaak hoef je geen masker op te zetten,” zegt Rosa (23). Ze studeert Social Work, loopt stage bij de Hoofdzaak en is ervaringsdeskundige. Moos, haar hulphond, komt mee naar kantoor. “Ik houd me vooral bezig met jongeren. Ik geef trainingen en ga langs scholen om voorlichting te geven over mentale gezondheid met een super leuk jongerenteam. Dus als je overweegt om vrijwilliger te worden dan moet je het gewoon doen. Het samenzijn en ervaringen uitwisselen met elkaar, vind ik bijzonder en steunend.”

Alleenstaande ouders
Anouk (29),een alleenstaande moeder, is bij De Hoofdzaak individuele herstelondersteuner. Ze vindt verbinding maken met mensen het meest belangrijk: “ik wil echt kunnen begrijpen en aanvoelen waar mensen vandaan komen. Zonder oordeel in gesprek met ze gaan. Samen kijken hoe we in herstel kunnen blijven en weer vanuit het hart kunnen gaan leven.” De grootste les die ze heeft geleerd is: “Je moet accepteren om te vergeven. Vergeven betekent dat je de hoop op een beter verleden hebt opgegeven.”

Bij De Hoofdzaak gaat het uiteindelijk om delen van ervaringen, elkaar steunen en vooral connectie maken. Ze zijn er voor de menselijke kant, niet voor de behandeling van symptomen.

Toon meer

Richard de Graaf

Richard is werkzaam bij Regio Noordkop als weekendredacteur. Hij is bereikbaar via richard@regionoordkop.nl Nieuws voor de omroep? Stuur het naar nieuws@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button