Maritiem

Komen en gaan van zeilende handelsvaarders

Het is in Museumhaven Willemsoord te Den Helder een komen en gaan van zeilende handelsvaarders van Fairtransport Shipping. De Nordlys was na een druk Europees vaarprogramma nog maar net gearriveerd of de Tres Hombres begon aan haar zoveelste transatlantische oversteek naar het Caraïbisch gebied. Beide schepen hebben alleen zeilkracht als voortstuwing.

De zeilende handelsvaarder Nordlys arriveerde eind oktober na een reis naar Santander in Spanje weer in haar thuishaven Den Helder. Deze reis vormde de afsluiting van een druk vaarseizoen, waarbij havens in België, Frankrijk, Denemarken, Duitsland, Portugal, Engeland en Spanje werden aangedaan. Reizen waarbij steeds streekproducten zoals bijvoorbeeld wijn op een duurzame manier konden worden vervoerd. Vanaf nu zal de Nordlys in Museumhaven Willemsoord overwinteren en in die periode het benodigde onderhoud krijgen.

De andere zeilende handelsvaarder van Fairtransport Shipping, de Tres Hombres, heeft de afgelopen maanden groot onderhoud gehad in Den Helder. Op donderdag 7 november is het schip vanuit Museumhaven Willemsoord aan weer een nieuwe transatlantische oversteek naar het Caraïbisch gebied begonnen. Tijdens deze reis zullen de havens van Dieppe, Santa Cruz de La Palma, Barbados, Boca Chica, Santa Marta, en Horta op de Azoren worden aangedaan. Zoals gebruikelijk worden hierna in het gebied diverse vrachtreizen gemaakt. In mei 2020 keert de Tres Hombres weer naar Nederland terug met als lading tropische streekproducten als rum, koffie en cacao. Tijdens de verschillende zeilreizen kunnen ook trainees meevaren.

Marktleider
Met de inzet van beide zeilschepen is Fairtransport Shipping marktleider in de sector duurzaam maritiem transport aangezien de lading emissievrij wordt vervoerd. De in 1943 gebouwde Tres Hombres is al vanaf 2009 volledig operationeel als zeilende handelsvaarder en de Nordlys vanaf 2015. Laatstgenoemd schip heeft 1873 als bouwjaar en is naar alle waarschijnlijk op dit moment de oudste handelsvaarder ter wereld.

Toon meer

Ronald Boutkan

Bovenstaand bericht is geplaatst door Ronald Boutkan, algemeen directeur van Regio Noordkop. Ronald woont in Julianadorp en is bereikbaar via ronald@regionoordkop.nl of telefonisch via 0643436070.

Wellicht ook interessant

Back to top button