Defensie

Van Speijk weer bijna thuis

Adverentie

Marineschip Zr.Ms. Van Speijk komt dinsdag 12 november weer thuis. De afgelopen drie maanden was het fregat onderdeel van het NAVO-eskader Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG1). Dit is een van de vier permanente maritieme reactiemachten van de NAVO.

Het fregat vertrok 24 augustus vanuit Den Helder met als eerste bestemming New York. Het vlootverband hield meerdere oefeningen langs de Amerikaanse oostkust. Begin oktober maakten de marineschepen de oversteek naar Spanje, zij deden daar mee aan de grote NAVO-oefening Dynamic Mariner. De Van Speijk hield zich onder meer bezig met onderzeebootbestrijding, één van de taken waar het multipurpose-fregat gespecialiseerd in is. Hiertoe heeft het schip speciale sonarapparatuur.

Deze week nog deed het schip mee met de NAVO training NEMO Trials. NEMO staat voor Naval Electro Magnetic Operations, een training van dertien NAVO-lidstaten op het gebied van lucht- en raketverdediging. De Van Speijk vuurde hierbij infrarood raketten af. Afsluitend bracht het fregat nog een havenbezoek aan Londen voor meerdere ceremoniële activiteiten.

NAVO reactiemacht
De SNMG1 opereert voornamelijk in en rondom het noordelijk deel van de Atlantische Oceaan. De deelnemende marineschepen oefenen met elkaar en zijn snel inzetbaar in crisissituaties. De afgelopen jaren heeft Nederland steeds fregatten beschikbaar gehad voor deze NAVO-eskaders. De eerste helft van 2019 was Zr.Ms. Evertsen het vlaggenschip van SNMG2. Het half jaar daarvoor vervulde het luchtverdedigings- en commandofregat Zr.Ms. De Ruyter deze rol.

Toon meer

Ronald Boutkan

Bovenstaand bericht is geplaatst door Ronald Boutkan, algemeen directeur van Regio Noordkop. Ronald woont in Den Helder en is bereikbaar via ronald@regionoordkop.nl of telefonisch via 0643436070.

Wellicht ook interessant

Back to top button