Nieuws

Kunst in Hollands Kroon kan wel een opknapbeurt gebruiken, motie PvdA unaniem aangenomen

Hollands Kroon – De openbare kunstobjecten in de gemeente Hollands Kroon worden niet goed genoeg onderhouden, zo vindt de PvdA. Bij de afgelopen raadsvergadering diende de partij van fractievoorzitter Sylvia Buczynski daarom een motie in, waarmee het college wordt opgedragen om met een plan te komen om beelden in de openbare ruimte deskundig te gaan onderhouden. Een rondje door de gemeente wijst uit dat bij verschillende objecten een opknapbeurt op zijn plaats zou zijn.

De kapotte verlichting bij ‘De Maaier’.

Zo is de verlichting bij het standbeeld ‘De Maaier’ in Wieringerwerf al tijden kapot. Overdag natuurlijk geen probleem, maar ’s avonds kunnen inwoners het beeld lastiger bekijken. Ook ligt er rondom het beeld een grote hoeveelheid zwerfafval. Volgens Buczynski zijn er aan het kunstwerk ‘De Ontmoeting’ bij het gemeentehuis in Anna Paulowna draden afgebroken en omgebogen. Soms worden dit soort zaken zelfs gerepareerd met duct tape, terwijl ze eigenlijk deskundig onderhouden en schoongemaakt moeten worden. Aan het beeld ‘Madonna met kind’ op de Kloosterkerk in Nieuwe Niedorp is een groot vogelnest te zien, ondanks het net dat hiervoor aangebracht is.

Het beeld op de Kloosterkerk wordt gebruikt als vogelnest.

Nieuwe beelden in verval
Ook langs de kunstroute Amstelmeer-IJsselmeer bij Slootdorp staan meerdere beelden waaraan iets mankeert. Opvallend daaraan is dat deze beelden pas medio 2020 geplaatst zijn. De vogel ‘Vrijheid’ van Corrie Kaas is volgens Buczynski knullig gerepareerd en bij ‘Nieuw Leven’, een beeld van een vissend meisje door Monique Vink ontbreekt de hengel. De constatering van de PvdA lijkt dus een terechte, wanneer zelfs nieuwe beelden snel in verval raken. De gemeenteraad stemde dan ook unaniem in met hun motie om tot een gedegen beleid te komen.

Kunstwerk ‘De Ontmoeting’ voor het gemeentehuis in Anna Paulowna.

Uiterlijk mei 2022 moet het college een plan presenteren waarin structureel geld wordt gereserveerd voor deskundig onderhoud en herstel van beelden en objecten in de openbare ruimte. Daarbij moet jaarlijks het geld dat overblijft vanuit de het onderhoudsbudget worden opgenomen in een bestemmingsreserve, waarmee eventueel nieuwe kunstobjecten kunnen worden aangekocht. Als voorbeeld voor het kunstbeleid moet het college volgens de PvdA naar buurgemeente Schagen kijken.

De opschrift bij het standbeeld ‘De Maaier’.
Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button