GR2022HK

Theo Meskers zwaait na verkiezingen af bij VVD Hollands Kroon

Hollands Kroon – Wethouder Theo Meskers stopt na tien jaar als wethouder, tenminste binnen de gemeente Hollands Kroon. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar is hij niet meer verkiesbaar. Dit komt onder andere omdat de interne lijsttrekkersverkiezing anders is verlopen dan verwacht, zo laat Meskers weten.

Daarmee komt een einde aan twintig jaar politieke activiteit voor de lokale VVD. Meskers was namelijk in 2002 al fractievoorzitter van de partij in Anna Paulowna. In 2012 werd hij wethouder in Hollands Kroon. In november 2017 stapte hij op als wethouder, omdat de gemeenteraad vond dat zij onjuist en onvolledig waren ingelicht over de kostenoverschrijding met betrekking tot de verbouwing van de gemeentehuizen. De daarop volgende motie van wantrouwen wachtte hij niet af.

Bij de verkiezingen van maart 2018 kwam Meskers echter weer als partijleider van de VVD naar voren en zo was hij de afgelopen vier jaar wederom wethouder binnen de gemeente. Tijdens deze tweede periode kwam Meskers een aantal keer in de landelijke pers voorbij, onder andere bij ‘Zondag met Lubach’, en ‘De Hofbar’ van Rutger Castricum. Hij ontving daarin kritiek over de wijze waarop hij de datacenters van Microsoft met open armen heeft ontvangen. Als wethouder op het gebied van bedrijvigheid heeft hij een grote focus op de economische ontwikkeling binnen de gemeente.

Geen exit uit de politiek
Meskers liet eerder vandaag aan de krant weten niet geheel te zullen stoppen met de politiek: “Ik ga niet met pensioen. Er zijn meerdere gemeenten in Noord-Holland Noord waar ik terecht zou kunnen en ook de provincie is een mogelijkheid.” Wellicht komt hij dus terug in een andere gemeente binnen de regio. In een reactie aan Regio Noordkop laat hij verder weten dat hij de verkiezingsuitkomsten en de daaropvolgende collegevorming afwacht en vervolgens zal kijken waar hij wellicht als wethouder van toegevoegde waarde kan zijn.

Vooralsnog blijft hij gewoon aan tot er het nieuwe college is geïnstalleerd. Als het aan het bestuur van de lokale VVD ligt had Meskers niet weggehoeven. De leden kozen echter Wim Groot als de nieuwe lijsttrekker van de partij. Meskers geeft aan dat dit ook heeft meegespeeld: “De lijstrekkersverkiezingen liepen anders dan verwacht en daarop moet je conclusies trekken. Ik wil niemand in de weg zitten, maar ik wil ook na tien jaar niet in de wacht staan. Daarom heb ik nu in goede harmonie met de VVD besloten niet verder te gaan.” Die positieve afsluiting is volgens Meskers ook van belang omdat je nooit weet hoe het loopt. Het is daarom goed dat de VVD en Meskers op elkaar kunnen terugvallen.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button