Hollands Kroon

Hollands Kroon gebruikt hardheidsclausule bij gemeentelijke belastingen Oekraïners

Advertentie:

Hollands Kroon – Om te voorkomen dat Oekraïense vluchtelingen en inwoners van de gemeente Hollands Kroon die Oekraïense vluchtelingen opvangen meer kwijt zijn aan de gemeentelijke belastingen zet het college de zogenaamde hardheidsclausule in. Het uitgangspunt is namelijk dat gastgezinnen geen extra kosten hebben en dat er voor de vluchtelingen geen kosten zijn. Het variabele deel van de afvalstoffenheffing zal achteraf gecompenseerd moeten worden.

Volgens de laatste cijfers (september 2022) worden er in totaal 370 Oekraïense vluchtelingen opgevangen in Hollands Kroon. Dit gebeurt op verschillende grote locaties zoals Molenweid, maar ook in woningen die woningcorporaties hebben aangeboden omdat ze op de nominatie voor sloop staan. Daarnaast worden er ook vluchtelingen opgevangen bij gastgezinnen. Meteen aan het begin van de vluchtelingenstroom vanuit Oekraïne zijn er met het Rijk afspraken gemaakt over compensatie van de gemaakte kosten. Ook zijn er regelingen voor het leefgeld van de vluchtelingen.

Wanneer Oekraïners intrekken bij een gastgezin is er op papier sprake van een groter huishouden, wat mogelijk leidt tot een hogere aanslag voor zaken als de rioolheffing en de afvalstoffenheffing. Dat wil het college tegengaan door de hardheidsclausule in te zetten. Daarnaast maakt de hardheidsclausule dat er voor vluchtelingen die zelfstandig wonen ook geen gemeentelijke belasting wordt opgelegd.

Recycletarief
Er is sinds begin dit jaar in Hollands Kroon een recycletarief in werking: Inwoners betalen per keer dat zij hun afval aanbieden een klein bedrag. Dit wordt uiteraard hoger wanneer er meer mensen op een adres wonen. Daarover zegt het college dat het nog niet mogelijk is om dit nu al te compenseren: “Voor de gastgezinnen die hier mee te maken hebben bekijken we in 2023, nadat de aanslagen zijn opgelegd, naar een oplossing op maat.”

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button