Hollands Kroon

Hollands Kroon wil lage middeninkomens financieel ondersteunen

Advertentie:

Hollands Kroon – Het is eigenlijk de groep die net buiten de boot valt: De lagere middeninkomens. Hun inkomen is inmiddels te weinig om rond te komen, maar ze hebben geen recht op toeslagen of andere vormen van bijstand. Zo heeft de gemeente 240 aanvragen voor de energietoeslag moeten afwijzen, omdat deze afkomstig waren van mensen met een te hoog inkomen. Het college wil de gemeenteraad een maatregelenpakket aanbieden waarmee specifiek deze groep ondersteuning krijgt.

Onderdeel van het pakket zou zijn om de inkomensgrens voor de energietoeslag op te rekken naar 150 procent van het sociaal minimum. De gemeente ziet namelijk aan de aanvragen dat ook die groep behoefte heeft aan de toeslag. In plaats van een ‘alles of niets’ systeem zoals nu wil het college een trapsgewijze verruiming doorvoeren. Hoe hoger het inkomen, hoe lager de toeslag. Huishoudens die tussen de 140- en 150 procent van het sociaal minimum verdienen zouden in het voorlopige voorstel €700,- krijgen.

De gemeente Hollands Kroon ziet de aanvragen voor schuldhulpverlening het afgelopen jaar toenemen. Er is een stijging van 23 procent. Er is nog geen toename van het aantal signalen over betalingsachterstanden: “Een voorzichtige conclusie die we hier uit kunnen trekken is dat we ons in een fase bevinden waar niet direct achterstanden ontstaan in de vaste lasten maar inwoners dus wel aangeven het moeilijk te hebben en ondersteuning zoeken”, aldus het college. Verder geeft de voedselbank aan dat ook steeds meer mensen zich aanmelden.

Naast het vergroten van de groep die in aanmerking komt voor de energietoeslag wil de gemeente ook de regeling ‘Meedoen Hollands Kroon’ uitbreiden. Dat geld is voor inwoners met een kleine portemonnee, die daarvan sportieve- en culturele activiteiten kunnen doen. Verder wil het college de maatwerkregeling ruimhartiger gebruiken en komt er een Noodfonds en energiebespaarfonds voor verenigingen, instellingen en stichtingen. Met de plannen geeft het college invulling aan een in oktober door de gemeenteraad aangenomen motie.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button